ČAROBNE MEŠAVINE: Eliksiri za čišćenje organizma!
Foto: Shutterstock

Zelena apoteka

ČAROBNE MEŠAVINE: Eliksiri za čišćenje organizma!

Život -
Čišćenje nije potreban samo onima koji u organizam unose štetne materije poput alkohola i duvana, jer ono što svaki dan jedemo i pijemo sadrži dozu štetnih supstanci

Detoksikacija je proces kojim se telo na prirodan način oslobađa od otrova. Detox (čišćenje) nije potreban samo onima koji u organizam unose štetne materije poput alkohola i duvana, jer ono što svaki dan jedemo i pijemo sadrži dozu štetnih supstanci.

3 čaja za detoksikaciju1. Od đumbirovog korenaZagrejte litar vode, pa kada proključa, dodajte naseckan koren đumbira (od 5 cm) i kuvajte 5 minuta. Procedite i po želji dodajte med. Pijte mlak čaj barem 20 dana.

2. Čarobna mešavinaPo pola kašičice đumbira, cimeta i karanfilića, navrh kašičice kurkume i prstohvat kardamoma u prahu prelijte 1,5 čašom ključale vode. Dobro promešajte i dodajte pola čaše vrućeg mleka. Čaj pijte neproceđen u toku dana, koliko god hoćete.

3. Čaj od šipkaDve kašike suvog šipka prelijte litrom vode i stavite da provri. Sklonite s vatre i ostavite poklopljeno 5-10 minuta. Procedite i pijte u toku dana.Sirup od maslačkaPotrebno:→ 2 šolje cvetova maslačka→ 1 kg žutog šećera→ 2 limunaPripremaCvetove maslačka prokuvajte u 2 litra vode, procedite, dodajte šećer i limunov sok. Smesu kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Potom je sipajte u flašu, zatvorite i uzimajte 2-3 puta dnevno po jednu kašiku.

Med od maslačka za čišćenje jetrePotrebno:→ 300-400 cvetova maslačka→ 1 kg šećera→ 2 limuna→ 2 kašičice limuntusaPripremaCvetove prelijte hladom vodom i ostavite 24 sata. Sutradan maslačak dobro iscedite i prelijte s pola litra prokuvane vode. Kuvajte 15-20 minuta, dodajte 1 kg šećera, 2 sitno iseckana limuna i 2 kašičice limuntusa i kuvajte još 5 minuta. Kada smesa dobije boju meda, skinite je s vatre, pa sačekajte da se ohladi i procedite kroz gazu. Zatim prokuvajte još 2 minuta i – med je gotov. Najbolje je da ga uzimate ujutro natašte, rastvoren u šolji zelenog čaja.Vesna Stanimirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track