DA BUDETE ZDRAVI: Ove 4 vežbe možete da radite na radnom mestu!
Foto: Petar Đorđević

Razgibajte se

DA BUDETE ZDRAVI: Ove 4 vežbe možete da radite na radnom mestu!

Život -
Rad u sedećem položaju, posebno za kompjuterom, opterećuje mišiće vrata, ramena i ruku, što može dovesti do ozbiljnih posledica. Radi prevencije, preporučujemo vam nekoliko korisnih vežbi

Radno mesto koje uključuje dugo sedenje može biti uzrok mnogih tegoba kao što su gojaznost, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, degenerativna oboljenja koštano-zglobnog sistema.

Kao rezultat prevelike napetosti mišića i ukočenosti zglobova dolazi do umora i iscrpljenosti, problema s vidom, glavobolje, teškoće sa cirkulacijom i koncentracijom. Jelena Vasović, naša šampionka u bikini fitnesu, preporučuje vam vežbe za sprečavanje tih tegoba. 1. Odručje ramena u pretklonu Uzmite dve knjige ili flašice s vodom, a možete sedeti ili stajati. Noge raširite paralelno s ramenima, nagnite se napred, izbacite grudni koš i ispravite kičmu. Kada podižete flašice u stranu, udahnite i ostanite u tom položaju dve sekunde. Zatim spustite flašice i izdahnite. Kontrakciju treba da osetite u ramenom i trapeznom delu, a preporučuje se 10 ponavljanja.

2. Odručje ramena I ovde vam trebaju dve knjige ili flašice, a vežbu izvodite sedeći. Uspravite se i podižite knjige u stranu tako što ćete udahnuti vazduh, zadržati ga dve sekunde i onda izdahnuti vraćajući ruke u početni položaj. Ponovite 10 puta. Kontrakciju pri izvođenju vežbe treba da osetite u ramenom delu.3. Vežba za ramena Za ovu vežbu takođe vam trebaju knjige ili flašice, a izvodite je u stojećem položaju. Nagnite se napred, ispravite grudni koš, opustite ramena i udahnite dok držite flašice ili knjige uz sebe; kako ih budete udaljavali od sebe, tako izdišite. Ne ispravljajte potpuno laktove, ispružite ih napred do nekih 90 stepeni. Ponovite 10 puta, a kontrakciju treba da osetite u prednjem delu ramena.

4. Čučanj Potrebni su vam sto ili stolica, a vežba se može raditi svugde u stojećem položaju. Ispravite se, noge postavite paralelno s ramenima. Kako se spuštate u čučanj, tako izdišite, a tokom podizanja iz čučnja udišite. Ne ispravljajte noge kada se podignete iz čučnja. Važno je da sve vreme osećate rad u zadnjoj loži. Kada se podignete iz čučnja, ostanite dve sekunde u tom položaju i nastavite vežbu. Ponovite 10 puta.

Tekst: Žaklina Milenković

Foto: Petar Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track