Iz šetnje pravac u kadu!

Alergijski rinitis lečite što pre

Iz šetnje pravac u kadu!

Život -
Curenje iz nosa, kijanje ili svrab u nosu mogući su simptomi bolesti. Lekari savetuju da ne boravite dugo u prirodi

Curenje iz nosa, kijanje ili svrab u nosu simptomi su alergijskog rinitisa. Čak pet odsto stanovništva Srbije ih ima, a među njima je najveći broj dece. Oboleli najteže podnose upravo prolećne dane, kad je vazduh pun polena, što im dodatno nadražuje sluzokožu. Procene stručnjaka kažu da od ove vrste alergije boluje 600 miliona ljudi širom sveta.Upala sluzokože nosa uglavnom se javlja tek posle druge godine života, a od nje najčešće pate školska deca i odrasli. Ono što je specifično u svemu tome jeste da simptomi bolesti kod dece mogu negativno da utiču na učenje i ukupni uspeh u školi.

- Tačno znam o čemu pričate, još kao dete sam osetila prve simptome. Nisam znala šta je to, sad znam. Curenje iz nosa, gušenje, peckanje u grlu... Mislila sam da je obična prehlada, ali kako mi se to ponavljalo često i uvek u isto vreme, nekako s proleća, zaključila sam da to nije samo nazeb u pitanju. Lekari su mi potvrdili da je reč o alergijskom rinitisu - priča Ivana Selakov, jedna od naših estradnih zvezda koja se suočila s tegobama alergijskog rinitisa, i s kojima se suočava i danas:- Godinama sam pribegavala svim medicinskim i alternativnim metodama lečenja ovog neprijatnog stanja, koje nije klasična bolest, ali za to nema leka, već sve zavisi od toga koliko uspevate, zahvaljujući sopstvenoj disciplini i načinu života, da to nekako držite pod kontrolom.

- Peckanje u očima, svrab, suzenje, konstantno curenje iz nosa, samo su neki od simptoma koji obolelima od alergijskog rinitisa zadaju muke. Zapušenost gornjih disajnih puteva može da dovede do otežanog disanja, slabljenja sluha i glavobolje. To je zbog šupljina u disajnim putevima, koje se, umesto vazduhom, pune tečnošću.

Deca gube moć koncentracije. Roditelji, kad uoče problem, treba da odvedu dete kod pedijatra kako bi mališane što pre lečili - ističe dr Vlada Vukomanović, upravnik Pedijatrijske klinike Instituta za majku i dete.On dodaje da je od ključne važnosti da se detetu uradi detaljan pregled kako bi se utvrdilo da li je problem sezonski ili nešto drugo.

- Ukoliko pedijatar ne može to da utvrdi, malog pacijenta šalje na dalje analize. Naš institut to veoma uspešno radi. Uzima se krv da se utvrdi nivo leukocita - belih krvnih zrnaca. Uz to se rade i takozvane kožne probe i mikroskopski pregled nosnog sekreta. Sve to daje odgovor kakav je oblik bolesti, kao i šta kod deteta izaziva alergiju - kaže dr Vukomanović.

Istovremeno, kad je o odraslima i deci reč, mnogi svetski lekari ističu da je jedna od najefikasnijih metoda u borbi protiv alergija izbegavanje supstance koja ih izaziva. To je, međutim, kod alergijskog rinitisa teško izvodljivo.- Savet je da se što kraće boravi u prirodi. Mada, deca baš vole da se igraju napolju, znate i sami. Takođe, odrasli koji imaju ovaj problem ne mogu da izbegnu kretanje po prirodi. Zbog svega toga oni koji pate od alergijskog rinitisa trebalo bi češće da peru kosu, da, čim se vrate kući, skinu odeću, da nose sunčane naočare. I na kraju, kad god je to moguće, treba da izbegavaju luftiranje stanova i kuća sredinom dana, kad je koncentracija polena najveća - savetuju lekari.

- Malo je teže voditi računa o tome kad imate mnogo obaveza, ali najbolji način da se alergija bar donekle drži pod kontrolom jeste zdrav način života, prilagođena ishrana i dovoljno sna - zaključuje Ivana.

Ivana Selakov Ivana Selakov

Šta je rinitis?

Rinitis je upala nosne sluzokože. Ispoljava se curenjem iz nosa, kijanjem ili svrabom u nosu. Deli se na alergijski, infektivni i druge. Alergijski su sezonski, oni koji se javljaju u vreme cvetanja određenih biljaka, i stalni - traju tokom cele godine. Infektivni rinitisi dele se na akutne i hronične.Poznato je oko 200 virusa koji izazivaju upalu sluzokože nosa. Zbog toga je sprečavanje takve infekcije skoro nemoguće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track