Beba u četrdesetim

Beba u četrdesetim

Život -
Nikad nije kasno! Sve je više žena koje se sa trudnoćom susreću u petoj deceniji života. iako je Lekari ne savetuju, sve ih je više

Jurile ste karijeru. Čekale bolju finansijsku situaciju. Verovale da za decu ima vremena. Napunile ste četrdeset godina, i šta sad?!- Trudnoća u četrdesetim je veoma rizična, ali ne i nemoguća, i od 40 do 70 odsto njih se uspešno privede kraju! - kaže dr Ana Mitrović, načelnica Preoperativnog odeljenja GAK “Narodni front”, i dodaje da je poslednjih godina sve više žena koje se za decu odlučuju u kasnom životnom dobu. Među njima su i one kojima je za začeće neophodna lekarska pomoć.Prema njenim rečima, kod kasnih trudnoća povećana je verovatnoća da u prva tri meseca dođe do spontanog pobačaja.- Iz tog razloga trudnica u kasnom dobu treba da ima redovne ultrazvučne, laboratorijske i genetske preglede, kako bi rizik bio sveden na minimum. Pored toga, žena sa četrdeset godina ima veću mogućnost da boluje od povišenog pritiska, da ima problem sa šećerom ili nekim drugim hroničnim oboljenjem, ali zahvaljujući današnjoj dijagnostici i to se lekovima može uspešno regulisati. Postoje lekovi koje trudnicama uspešno pomažu, ali je neophodno blagovremeno reagovati - objašnjava dr Mitrović.

Doktorka otkriva da se ogroman procenat visokorizičnih trudnoća završava operativnim putem. Međutim, ima i onih koje krenu i završe se normalno. Prema njenim rečima, svojevrsna zabluda je da trudnice u kasnim godinama uglavnom imaju blizance.- To se dešava ukoliko se radi veštačka oplodnja. Blizanačka trudnoća u kasnim godinama rezultat je pomoći lekara i stimulacije jajnika i predstavlja rizik, ali u svakom slučaju i ona se može uspešno dovesti do kraja - zaključuje načelnica Preoperativnog odeljenja GAK “Narodni front”.Ona savetuje da je u kasnim trudnoćama neophodno više voditi računa o ishrani i zdravom životu.- Tri obroka dnevno, dve užine i što više vremena provoditi na čistom vazduhu - objašnjava dr Mitrović i preporučuje što više laganih šetnji u prirodi.Bilo kako bilo, ako ste se rešili da postanete majka u četrdesetim, držimo vam palčeve da u tome uspete. Jer, biti majka vredno je tog rizika.

Fenomenalne majke

Dr Ana Mitrović ističe da su žene koje rode u četrdesetim - izuzetne majke:- Verovatno zato što ih deca nisu sprečila u onome što su radile do tada, one su fenomenalne majke: požrtvovane, posvećene, bave se svojom decom i brigu o njima ne prepuštaju trećem licu. One su zaista majke koje zaslužuju da imaju decu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track