Glavu gore!

Impotencija, koliko god zastrašujuća bila, ipak se uspešno leči

Glavu gore!

Život -
Nemojte da vas je sramota da potražite pomoć doktora

Ležite s njom u krevetu. Gledate u plafon. Ne znate šta da kažete... Ona vam se mnogo sviđa, volite je i želite da vodite ljubav s njom. Ali niste uspeli. Roje vam se svakakve misli. Pitate se o čemu ona sada razmišlja? Da li će pobeći od vas... Jer, zakazali ste kao muškarac! Ništa strašno. Na osnovu rezultata istraživanja u svetu, svaki drugi muškarac je impotentan, dok je u Srbiji to svaki treći.Na sreću, kako kaže seksolog prof. dr Jovan Marić, problem je potpuno izlečiv:- Takozvana erektilna disfunkcija ili impotencija je nemogućnost postizanja erekcije. Uzroci su psihički i fizički. Kad „dolaze iz glave“, onda ih ima baš mnogo. Ako je muškarac, na primer, izabrao za sebe nepodobnu partnerku, ili mu je ona fizički neprivlačna, seks tada može da zakaže.

Kako dodaje, veliki broj muškaraca je nesiguran u seksu:- Plaši ih reakcija žene na njihov izgled. Ukoliko su njeni komentari šaljivi ili ponižavajući, sasvim sigurno da će zakazati u krevetu. Uopšteno, muški strah od neuspeha u krevetu ključni je činilac erektilne disfunkcije. Uvek savetujem žene da hvale svog partnera. Time podižu njegov ego, a posredno će njima biti lepše tokom seksa - navodi dr Marić.

Prema njegovim rečima, „svima nam se desila takozvana situaciona impotencija“.- Na primer, specifična situacija je da je majka u sobi do vas. Ili vam se ne dopada muzika koja dopire. Jer, penis ne ume da bude diplomata. On hoće ili neće. Kad neće, podsvesno „gazdi“ šalje poruku da ide, da beži, jer taj odnos ne bi bio dobar za njega - priča prof. dr Marić.Istovremeno, kako on ističe, impotencija može da bude posledica određenih fizičkih stanja i bolesti, ali i korišćenja lekova:- Uglavnom antidepresiva i drugih koje propisuju psihijatri. Takođe, bolesti poput arterioskleroze, dijabetesa i visokog pritiska mogu da dovedu do impotencije - kaže prof. dr Marić.

Jovan Marić Jovan Marić

Lečenje

Kako navodi prof. dr Jovan Marić, lečenje impotencije koja ima psihički uzrok uglavnom se obavlja razgovorom s muškarcem koji ima problem.- Trebalo bi seksolog da stekne uvid u razloge zbog kojih je muškarac zakazao u krevetu. Obavezno ispitujemo kakav je odnos tog muškarca s majkom. Ona je na podsvesnom nivou simbol svake partnerke. Organska impotencija se leči u zavisnosti od osnovne bolesti koja ju je izazvala - navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track