Eterična ulja deluju na hormone

Eterična ulja deluju na hormone

Život -
Stručnjaci smatraju da eterična ulja raznih biljaka podstiču fizičku, duhovnu i mentalnu ravnotežu

Možda niste znali da u korenu, stabljici, semenu, lišću, i cvetovima svake biljke postoje ulja. Zovu se eterična i koriste se u aromaterapiji. Kako aromaterapeuti kažu, podstiču fizičku, mentalnu i duhovnu ravnotežu.

Veruje se da ulja deluju na hormone u organizmu i takozvane neurotransmitere, prenosioce "poruka" po telu i mozgu. Eterična ulja bila su u upotrebi još 4.500. godine pre nove ere. Tada su Stari Egipćani koristili biljke za proizvodnju mirisa u religiozne svrhe. Svaki njihov bog imao je svoj miris.

Znanje se prenelo na grčke, rimske i arapske lekare, koji su vekovima upotrebljavali eterična ulja u svom radu. Aromaterapiji kakvu danas poznajemo put je utabao francuski hemičar Rene Moris Gatefos, kad je 1920. godine otkrio lekovita svojstva ulja od lavande.

Lečenje aromaterapijom sprovode aromaterapeuti. Na pregledu će ih interesovati vaše zdravstveno stanje, kolikom stresu ste izloženi i kako ste trenutno raspoloženi.

Zanimaće ih da li uzimate neke lekove, pogotovo homeopatske. Onda će na osnovu svega toga odabrati ulje pogodno za vas i kazati vam kako da ga upotrebljavate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track