SLUŠAJTE SVOJA STOPALA, MOGU VAM SPASTI ŽIVOT: Ako imate TAMNU CRTU na noktu, obavezno idite kod lekara! OPASNO JE!
Foto: profimedia

SAVETI STRUČNJAKA

SLUŠAJTE SVOJA STOPALA, MOGU VAM SPASTI ŽIVOT: Ako imate TAMNU CRTU na noktu, obavezno idite kod lekara! OPASNO JE!

Život -

Kejt Meksrtur, australijska doktora iz Sidneja, koja se bavi dijagnostikom i lečenjem deformacija i bolesti stopala izjavila je da oticanje stopala, promena boje noktiju ili bolne točke mogu upozoravati ljude na mnogo ozbiljnije probleme.

Od nogu koje su stalno hladne pa do suvih i stalno ispucalih peta, ovo su promene na stopalima koje se ne smeju da se ignorišu:

1. Promjena boje nokta

Žuti nokti mogu biti posledica psorijaze i ekcema te u nekim vrlo retkim slučajevima mogu biti znak sindroma žutog nokta, koji uzrokuje oticanje i skupljanje vode u plućima. Nokti na nogama takođe mogu da promene boju ako je došlo do neke traume stopala. To može biti posledica žuljeva koji se javljaju kod nošenja obuće koja je preuska ili ako je noga nagnječena, na primer kao kad vam netko stane na nogu. Doktorka posebno upozorava na tanku tamnu crtu na noktu, koja ukazuje na postojanje melanoma.

"Ako niste sigurni, a imate osećaj da nešto nije u redu s vašim stopalima, obavezno idite kod lekara i i proverite o čemu je reč".

foto: Shutterstock

2. Stalno hladne noge

Ako su vam nogu uvek hladne, čak i kad ih umotate u ćebe, to može biti znak da se nešto ozbiljno događa u vašem telu.

"Postoji mogućnost da imate dijabetes zbog koga krv slabije dospeva do krvni sudova u nogama , a ako su vam noge hlade i ako vas bole, postoji mogućnost da imate promrzline.

"Ovo je obično povezano sa zimskim periodom, a promrzline mogu dobiti i mladi i stari", rekla je doktorka nadopunila je McArthur.

3. Koža na nogama je suva, ljušti se ili je ispucana

Ako su i pored stalne njege nogu, vaša stopala i dalje suva, ljušte se i ispucala su, potrebno je stati i proveriti da li je reč o nečemu ozbiljnijem.

Jedno objašnjenje je moguća hiperkeratoza (zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegova rožnatog sloja).

- Slojevi kože nemaju dovoljno elasticiteta i dalje će pucati, ljuštiti se ili čak dodatno zadebljati. Drugi razlozi mogu biti atletsko stopalo, dermatitis, psorijaza ili ekcem - napominje McArthur.

4. Smrdljive noge

Bez obzira na higijenu svi se bore sa smrdljivim stopalima.

- Na stopalima se nalaze hiljade i hiljade znojnih železda. Obuća i čarape mogu da "zarobe" gljivice i bakterije na nogama koje se razmnožavaju u toplim i vlažnim uvslovima - upozorava doktorka. Iako samo znojenje i neugodan miris nogu nije nešto oko čega bi se trebalo posebno zabrinjavati, dobro je stvoriti nepovoljne uslove bakterijama i gljivicama za razmnožavanje svakodnevnim pranjem čarapa i ostavljajući obuću da se dobro osuši nakon znojenja. Kad je potpuno suva, dobra ideja je staviti kapljicu ulja čajevca u obuću - savetuje Mekartur.

Kurir.rs/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track