Izlečenje je moguće ako se otkrije na vreme

Leukemija ili Rak krvi sve više pogađa stanovništvo Srbije, a stručnjaci to povezuju s bombardovanj

Izlečenje je moguće ako se otkrije na vreme

Život -
Umor, modrice i sporo zarastanje rana mogu da budu simptomi bolesti

Svi znamo da postoji mnogo različitih vrsta kancera, ali jedan od najozloglašenijih je leukemija, odnosno rak krvi i koštane srži. Razlog je to što ova vrsta malignog oboljenja najčešće pogađa decu, ali je rasprostranjena i kod osoba starije dobi.O tome koliko je ova bolest, koja može biti akutna i hronična, uznapredovala u Srbiji za Dr Kurir govori jedan od naših najvećih stručnjaka iz Udruženja za borbu protiv raka Srbije prof. dr Slobodan Čikarić:- Prema podacima iz statističkog registra za rak Instituta „Batut“, došao sam do svog mozaika sačinjenog od brojki onih koji su oboleli od nekih vrsta malignih oboljenja. Stopa incidencije ili novoobolelih na 100.000 stanovnika nezaustavljivo skače, a broj smrtnih slučajeva uzrokovanih leukemijom i malignim limfomima sve je veći. Samo novoregistrivanih slučajeva je za 6,6 odsto viši u periodu od 2006-2009. godine nego u odnosu na interval od 2002-2005. godine - rekao je ovaj cenjeni onkolog i dodao da je najfrapantniji podatak to što je broj umrlih od leukemije kod nas posle bombardovanja porastao za 139 odsto.Kako je objasnio, kancerogenom agensu treba pet do deset godina da se manifestuje, tako da ne treba da nas čudi što još nije obelodanjena epidemiološka slika malignih oboljenja iz registra za rak za 2010. godinu.

Dr Kurir je istražio koji su prvi znaci zbog kojih bi mogli da posumnjate na ovu tešku bolest. Ako se u poslednje vreme osećate umorno, pojavljuju vam se modrice i krvarenja sluzokože, bledi ste i rane vam sporije zarastaju, vrlo je moguće da imate jednu od četiri vrste leukemije.- Akutna limfocitna leukemija, akutna mijeloblastna leukemija, hronična limfocitna leukemija i hronična mijeloblastna leukemija su glavne vrste ove bolesti, koja pogađa koštanu srž, odnosno sunđerasto tkivo kosti, koje proizvodi ćelije krvi - bela i crvena krvna zrnca i trombocite. A kada se ova bolest desi, koštana srž počinje da stvara nezrela bela krvna zrnca, zvane „blasti“, koja više ne vrše svoju funkciju.

Bez obzira na ishod lekarskog pregleda, savetujemo vam da se smirite i budete optimisti, jer je potpuno izlečenje leukemije, ako se otkrije na vreme, moguće!

Tretmani lečenjaNajčešći metodi u borbi protiv leukemije su hemoterapija i zračenje, a nije redak slučaj da je neophodna i transplantacija koštane srži.Hemoterapija podrazumeva ubijanje patoloških ćelija u krvi, tako što se počinje sa ubrizgavanjem jakih lekova, dok zračenje obuhvata upotrebu jonizirajućeg zračenja kako bi se postigao isti efekat - ubijanje malignih ćelija. Matične ćelije mogu da se uzmu od samog pacijenta ili da se presade od davaoca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track