Vežbom smanjite napetost i stres

Serija vežbi joge fitnes instruktora Milana Lazovića

Vežbom smanjite napetost i stres

Život -
Joga utiče na celokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, uklanja tenzije i napetost i puni vas pozitivnom energijom

Radite na sebi i vežbajući jogu popravite svoj mentalni i emotivni status.Milan Lazović, fitnes instruktor, kaže za Dr Kurir da radeći jogu utičete na celokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, uklanjate nagomilane tenzije i napetost i punite se pozitivnom energijom.

- Joga čini telo fleksibilnim i opušta ga, balansira um i emocije. U odnosu na klasičnu fizičku aktivnost, jogom ne aktivirate samo telo, već svom umu i emocijama pružate potrebnu aktivnost i opuštanje. Redovnim vežbanjem postiže se unutrašnji mir, stanje sreće i ispunjenosti. Imunitet se podiže na viši nivo, zbog čega se osećate zdravije i fizički jače - objašnjava Lazović, dodajući da u takvom stanju lakše nalazimo rešenje za mnoge probleme.

Prema njegovim rečima stres, tenzija i žurba su glavni faktori i uzročnici bolesti današnjice.Dr Kurir vam donosi tri nove vežbe, među kojima je još jedan „pozdrav Suncu“.- Od prvog broja, u kome smo počeli da pokazujemo vežbe joge, napomenuli smo da je bitno da ih pamtimo, jer će se one u daljem vežbanju nadograđivati za poneki pokret.

Takvu situaciju imamo u ovom broju. Naime, ovaj drugi „pozdrav suncu“ sadrži sklop nekoliko vežbi, koje smo vam do sada već pokazali. Zato nećemo ponavljati fotografije vežbi, već ćemo samo da ih pomenemo. Na vama je da ih uradite - rekao je Lazović, i dodao da nikako ne treba da zaboravite na pravilno disanje, ni na uživanje dok radite vežbe.A Drugi pozdrav suncu Počinjemo iz „planina poze“, koju smo vam pokazali ranije. Zatim prelazimo u „stolica pozu“, a potom u „kobra pozu“. Onda podignite jednu nogu i napravite iskorak kao na slici.

B Polumesec

Telo postavite u položaj kao na slici. Pokušajte da vam desna noga bude što više istegnuta, a desnu ruku ispravite tako da osetite kako vam se zatežu mišići. Iz tog položaja polako pređite u pozu kao na drugoj slici. Za ovu vežbu predviđen je još jedan pokret kao na trećoj slici, ali, ako vam je to teško, ne morate da je radite dok sasvim ne savladate ostale vežbe. Kada uradite sve pokrete, vežbu ponovite još jednom, ali ovog puta počnite levom nogom.

C Čučanj

Ovo je jedna od lakših vežbi. Po položaju tela i ruku verovatno će vas najviše podsetiti na ostale vežbe, koje pokazuju gotovi svi instruktori joge. Spustite se u čučanj, a jedino o čemu treba da vodite računa je pravilno disanje. Ostanite u ovom položaju koliko vam prija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track