KRALJICA ČISTOĆE EGI MEKENZI: Saveti za čišćenje stana, suđa i veša - ovako UBIJTE koronavirus!
Foto: Profimedia

UBIJTE BAKTERIJE

KRALJICA ČISTOĆE EGI MEKENZI: Saveti za čišćenje stana, suđa i veša - ovako UBIJTE koronavirus!

Život -

Dosad su verovatno svi već čuli onaj opšti savet koji se odnosi na pranje ruku. Upravo je to prvi korak u zaštiti od bilo kojeg virusa, pa i aktuelnog koronavirusa.

Da li postoje još neki načini kako da ograničite širenje klica?

Prema podacima kompanije Kantar, globalno širenje ovog virusa dovelo nas je do povećanja potrošnje proizvoda za čišćenje. Podstakunta time, Kejt Džekson pitala je kraljicu čistoće Egi Mekenzi, najpoznatiju po seriji Odred za čistoću, kako osigurati besprekornu čistoću vašeg doma i smanjiti rizik od bolesti.

Daljinski upravljač

Daljinske upravljače je potrebno redovno brisati krpom umočenom u destilovano bistro sirće ili probiotičkim sredstvom za čišćenje.

Pranje veša

NHS dugo savetuje pranje veša, peškira i posteljine na 60 stepeni, ali ako koristite prašak za pranje, sve iznad 40 stepeni će uništiti prljavštinu. Takođe, Egi savetuje sušenje rublja na suncu.

Suđe i pribor za jelo

Bil Kevil, profesor na Univerzitetu Sauthempton, kaže da koronavirus može preživeti pet dana na nerđajućem čeliku, staklu, keramici i plastici. Zato se savetuje da perete posuđe i pribor za jelo u mašini za suđe na najvišoj temperaturi kako biste ubili što više mikroba.

Ako nemate mašinu za posuđe, upotrebite nekoliko gumenih rukavica i koristite vodu toliko vruću koliko možete podneti. Osim toga, sušenje na vazduhu je puno bolja opcija od brisanja mokrog posuđa.

Igračke

Egi savetuje da tvrde igračke perete u mašini za sudove, a manje igračke možete oprati u veš-mašini.

Ručke na vratima

Redovno ih čistite probiotičkim sredstvima. Naime, veruje se kako bi virus mogao da ostane na ručkama vrata do devet dana, pa je vrlo važno redovno ih čistiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track