NEKOLIKO ODGOVORA NA VAŽNA PITANJA: Šta sa odećom koju ste nosili van kuće
Foto: Shutterstock

POJAČANE MERE OPREZA

NEKOLIKO ODGOVORA NA VAŽNA PITANJA: Šta sa odećom koju ste nosili van kuće

Život -

Prevencija: Garderobu nakon nošenja van kuće ili u samoizolaciji odmah bacite na pranje, a ruke posle dodirivanja korišćene odeće dobro operite

Novi koronavirus nazvan je SARS-CoV-2 i otkriven je u Kini krajem 2019. godine.

Radi se o novoj vrsti koronavirusa, koji pre nije bio otkriven kod ljudi. Bolest uzrokovana tim virusom naziva se COVID-19. Trenutno znamo da se širi sa osobe na osobu i procenjuje se da vreme inkubacije, to jest vreme između izlaganja virusu i pojave simptoma, traje između dva i 12 dana. Izdvajamo neka od najčešćih pitanja vezana za koronovirus.

1. Šta treba raditi sa odećom?

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da još uvek ne postoje jasni dokazi koliko koronavirus preživljava na površinama, ali preliminarne informacije govore da se na površini može zadržati od nekoliko sati do nekoliko dana. Prema podacima koje su objavili naučnici sa Harvarda, verovatnije je da će virus preživeti na čvršćim površinama nego na mekšim, poput tkanina. Ipak, lekari sugerišu skidanje obuće nakon ulaska u zatvoreni prostor i presvlačenje u čistu odeću.

Odeću koju ste koristili nemojte tresti ili provetravati. Operite je kao i inače. Nakon dodirivanja korišćene odeće operite ruke.

2. Da li je dojenje dozvoljeno ako je majka zaražena?

Trenutno ne postoje klinički dokazi koji bi sugerisali da se virus prenosi majčinim mlekom. Infekcija se može preneti na dete bliskim kontaktom, jednako kao i na bilo koga drugog s kim ste u kontaktu. Prema onome što je poznato, prednosti dojenja nadmašuju potencijalne rizike prenošenja virusa putem majčinog mleka ili putem bliskog kontakta s detetom. Ali to je pojedinačna odluka svake dojilje, o tome se dodatno možete konsultovati s pedijatrom ili patronažnom sestrom.

foto: Shutterstock

Ako želite da nastavite da dojite, preduzmite mere opreza i ograničite potencijalno širenje koronavirusa na dete, i to: - pranjem ruku pre nego dodirnete dete, pumpicu za izmuzavanje ili flašicu - izbegavanjem kašljanja ili kijanja tokom dojenja - temeljnim čišćenjem pumpe za izmuzavanje nakon svake upotrebe, prema uputstvu proizvođača.

Bez obzira na to da li dojite ili hranite dete adaptiranim mlekom, obavezno sterilišite flašice i svu ostalu opremu koju koristite.

3. Šta raditi ako ste bili u bliskom kontaktu sa osobom obolelom od koronavirusa?

foto: Shutterstock

Javiti se epidemiologu ili lekaru. Osoba koja je tokom poslednjih 14 dana bila u bliskom kontaktu sa obolelima od koronavirusa biće stavljena pod zdravstveni nadzor u samoizolaciji. Ako osoba pod zdravstvenim nadzorom razvije znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji radi nadzor postupiće u skladu sa sumnjom na koronavirus, a kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Ako osoba po završetku zdravstvenog nadzora ne razvije simptome respiratorne bolesti, epidemiolog šalje obaveštenje o završetku zdravstvenog nadzora nadležnim ustanovama.

4. Koji su simptomi zaraze kovidom-19?

Koliko je poznato, virus može uzrokovati simptome slične gripu, poput: - povišene temperature - kašlja - kratkog daha - bolova u mišićima i - umora U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok, koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track