DŽABA PERETE RUKE AKO NE SKIDATE PRSTEN ILI NARUKVICU: Ne nosite nakit za vreme koronavirusa
Foto: Shutterstock

Oprez

DŽABA PERETE RUKE AKO NE SKIDATE PRSTEN ILI NARUKVICU: Ne nosite nakit za vreme koronavirusa

Život -

Mogu biti puni bakterija S obzirom na to da je higijena trenutno najvažnija u borbi protiv kovida-19, trebalo bi voditi računa o ukrasima koje volimo da nosimo

Pranje ruku je jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju za vreme koronavirusa, ali narukvice i prstenje koje svakodnevno nosimo mogu biti veoma loši za vašu higijenu i zdravlje. Naime, nakit onemogućava efikasno i temeljno pranje ruku i dezinfekciju, tvrde stručnjaci.

Šta je pokazalo istraživanje

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da osobe koje inače nose nakit ne mogu dovoljno dobro da održavaju higijenu jer koža ispod njega ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mesto za razvoj bakterija. Takođe su dokazali da osobe koje ne nose prstenje mnogo bolje operu ruke nego oni koji ih uopšte ne nose.

foto: Shutterstock

Oni koji ga nose imaju više bakterija

Sredstvo za dezinfekciju takođe je manje efikasno zbog nakita. Ranija istraživanja pokazala su da osobe koje nose prsten nakon korišćenja dezinfekcijskih sredstava imaju više bakterija na rukama nego oni koji nemaju nakit. Međutim, nije dovoljno samo skinuti nakit za vreme pranja ruku i dezinfekcije.

- Ako je on već zaražen bakterijama i vi ga ponovo stavite nakon pranja ruku, one će ponovo biti zaražene. Ako nećete ili vas mrzi da ga dezinfikujete nakon skidanja, onda ga uopšte nemojte ni nositi - kaže je Lusi Vilson, zdravstveni stručnjak.

foto: Shutterstock

I njega treba temeljno prati

Ako niste spremni na to da vaše ruke ne budu ukrašene, stručnjaci preporučuju da uz pranje ruku sapunom i toplom vodom temeljno operete i nakit (koji ne rđa) da biste bili sigurni da ste ga dezinfikovali od svih bakterija. Ali zapamtite i ovo: nikako ga nemojte prati dezinfekcijskim sredstvom jer biste ga mogli uništiti!

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja