PRONAĐEN LEK ZA HIV?! Pacijent iz Brazila izlečen samo lekovima? Godinu dana nema virusa u krvi!
Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / Alamy / Alamy / Profimedia

ČEKAJU SE JOŠ NOVI REZULTATI

PRONAĐEN LEK ZA HIV?! Pacijent iz Brazila izlečen samo lekovima? Godinu dana nema virusa u krvi!

Život -

Tridesetogodišnji muškarac iz Brazila mogao bi da bude prvi izlečeni pacijent od virusa HIV-a u svetu! Kako su preneli strani mediji, lekari su mu od terapije prepisali kompleks lekova koji je doveo do potpunog oporavka.

"Pacijent Sao Paolo", kako su ga prozvali, dobio je koktel AIDS lekova uz ATR terapiju, kao i još nekoliko suplemenata i lek nikotinamid koji je u stvari vrsta vinamina B3. Obolelom pacijentu iz Brazila dijagnostikovana je bolest 2012. godine i bio je pionir u lečenju ove vrste tokom 48 nedelja. Posle godinu dana rezultati testa bili su negativni na virus HIV!

Doktor Rikardo Dijaz sa Univerziteta Sao Paolo u Brazilu istakao je za britanski Telegraf da lekari ne mogu da pretraže čitavo telo, ali prema rezultatima koje su dobili u telu nema zaraženih ćelija.

- Mislim da je obećavajuće. Ovaj pacijent je možda izlečen. - naveo je Dijaz.

Međutim, lekari koji su takođe učestovali u ovom istraživanju izneli su podake da je četvoro obolelih pacijenata koji su primili istu terapiju nisu pokazali pozitivne rezultate.

Lekari širom sveta i dalje su nesigurni po pitanju ove vrste terapije iako je za sada "Sao Paolo pacijent" bez virusa HIV u organizmu, ali biće potrebna detaljnija i istrajnija istraživanja da bi se zaista pokazalo da li je ovakav vid lečenja zaista uspešan.

Tako je doktor Stiv Diks sa Kaliforniskog univerzitete u San Francisku, koji nije bio uključen u rad, veoma je skeptičan.

"Mnogo je polemike u vezi sa ovim, svi će biti skeptični! Jesam li skeptičan? Naravno. Jesam li zaintrigiran? Apsolutno", rekao je dr Diks za Njujork tajms.

"Prerano je reći da li je brazilski pacijent zaista bez virusa, sve dok nezavisne laboratorije nisu potvrdile rezultate testa", dodao je. Čak i ako to urade, rekao je, nejasno je da li je čovekov status rezultat kombinacije lečenja koju je primio.

foto: Profimedia

kurir.rs/telegraph.co.uk/the new york times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track