KREĆE SEZONA RESPIRATORNIH INFEKCIJA: Nije svaka upala pluća izazvana koronavirusom
Foto: Promo

KREĆE SEZONA RESPIRATORNIH INFEKCIJA: Nije svaka upala pluća izazvana koronavirusom

Život -

Pandemija nas je naučila da je imunitet ključna linija odbrane zdravlja, ali i da nas od masovnih infekcija jedino prevencija spasava. I dok su oči sveta uprte u razvoj vakcine za koronavirus ispod radara javnosti prolaze ostale infekcije koje nekima mogu izazvati ozbiljno narušavanje zdravlja, neretko i sa smrtnim ishodom.

S obzirom da je tokom prvog udara najkritičnija situacija sa COVID-19 bila u staračkim domovima, neophodno je da se upravo ova populacija pripremi za sezonski nalet respiratornih infekcija koje izazivaju patogeni u disajnim putevima.

Jedna od najčešćih bolesti koja napada ljude starije od 65 godina, i koja može biti kobna za osobe sa težim oboljenjima poput dijabetesa, srčanih i plućnih bolesti, jeste upala pluća izazvana streptokokom.

„Upala pluća izazvana bakterijom streptokok je bolest koja po simptomima dosta liči na Covid-19. Razlikuje se samo po tome što oboleli od ove upale pluća proizvodi gust šlajm, koji se teško iskašljava i ima drugačiju rendgenološku sliku na snimku pluća“, napominje prof. dr Jovan Matijašević, upravnik klinike za urgentnu pulmologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodina u Sremskoj Kamenici.

Pneumokoke su bakterije koje se nalaze u gornjim respiratornim organima, a najviše ih ima u nosu. Prilikom pada imuniteta ova bakterija može da izazove niz infekcija, i to veoma ozbiljnih. U većini slučajeva kod odraslih je asimptomatična, ali kod određenog broja obolelih izaziva upalu pluća, meningitis, bakterijemiju, kao sinuzitis i bronhitis.

foto: Promo

„Okidači za upalu pluća izazavanu pneumokokom su pad imuniteta, postojeća prehlada ili superinfekcija, a najviše su ugrožene osobe u kolektivnom smeštaju zbog zatvorenog prostora i pridruženih bolesti“, ističe prof. dr Matijašević i napominje da se i ova bolest, kao i koronavirus, u 95 odsto slučajeva prenosi kontaktno i kapljičnim putem.

Ipak, za uzročnika ove upale pluća koji izaziva smrtnost i do 40% kod starijih i težih pacijenata, postoji vakcina.

U Srbiji je dostupna 23-valentna vakcina koja pruža najširu zaštitu od 23 serotipova pneumokoka koji su i najčešći uzročnici infekcije kod odraslih. Prema novom Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije ova vakcina je obavezna za osobe u posebnom riziku za obolevanje od bolesti izazvanih pneumokokom i jedna je od poželjnih preventivnih mera u vreme COVID-19 pandemije.

„U dosadašnjoj praksi kod ove vakcine se nije pojavio nijedan neželjeni efekat, a najbolje rezultate je dala u kombinaciji sa vakcinom protiv sezonskog gripa. Naravno, obe vakcine se daju na različita mesta, ali zajedno predstavljaju najbolju pripremu odbrane od sledećeg talasa koronavirusa“, ističe prof. dr Matijašević i dodaje da je vakcina dokazana i preporučena od međunarodnih institucija, jer se već 30 godina primenjuje u svetu.

Ukoliko u svojoj porodici imate osobu stariju od 65 godina ili one sa hroničnim oboljenjima, potražite od izabranog lekara vakcinu koja štiti od pneumokokne upale pluća, jer je ona sada dostupna i građanima Srbije.

„Smrtnost kod teškog oblika ove bolesti je do 40 odsto, stoga je veoma bitno da što više osoba starijih od 65 godina, primi ovu vakcinu. Pogotovu oni koji su u kolektivnom smeštaju. A uzimajući u obzir da se vakcina nalazi na pozitivnoj listi, odnosno da je besplatna za sve građane Srbije, ne vidim razlog zašto je naši najstariji i najranjiviji sugrađani ne bi primili“, izjavio je prof. dr Matijašević napominjući da su „vakcine protiv zaraznih bolesti najveća dostignuća moderne medicine, u pogledu prevencije, i da lekari koji ne podržavaju vakcinaciju ne treba da se bave tim poslom, jer ne rade u korist života svojih pacijenata“.

Osim osoba starijih od 65 godina i onih u kolektivnim smeštaju, u riziku od ove upale pluća su i osobe sa pridruženim i hroničnim bolestima, kao što su oboljenja pluća i krvnih sudova, šećerna bolest, hronična oboljenja jetre i bubrega, ali i onkološki pacijenti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track