PROF. DR IVAN JOVANOVIĆ ZA KURIR: Zdrava creva, jači imunitet! Evo šta sve TREBA da znate KOLONOSKOPIJI
Foto: Shutterstock

PROF. DR IVAN JOVANOVIĆ ZA KURIR: Zdrava creva, jači imunitet! Evo šta sve TREBA da znate KOLONOSKOPIJI

Život -

Ne plašite se pregleda, potpuno je bezbedan, a jednim udarcem možete da rešite eventualni problem: uz dijagnostiku odmah ide i terapija

Mnogi se ne osećaju prijatno kada im doktor kaže da bi trebalo da obave kolonoskopski pregled, neki ga i izbegavaju. Greše, jer ovo je odlična i bezbedna procedura. Obavlja se pomoću fleksibilnog instrumenta sa kamerom debljine malog prsta koji se uvodi kroz čmar, a trebalo bi da ga obavite čak i ako nemate nikakve tegobe.

Redovne kontrole (na svakih pet do 10 godina) više su nego poželjne, a posebno smo se uverili koliko su značajne u ovo vreme kad caruje korona - zdrava creva znače i jači imunitet!

OTKRIVA MNOGO TOGA

Ova dijagnostičko-terapijska endoskopska procedura radi se kako bi se ustanovila eventualna proširenja u zidu creva, upalni procesi sluzokože, benigni ili maligni tumori, Kronova bolest, ali i kao potvrda dijagnostike sindroma iritabilnog kolona. Može da služi i u terapijske svrhe, kolonoskopijom se uspešno otklanjaju polipi.

Da bi pregled bio uspešan, zahteva se dobra priprema.

- Da bi pregled bio potpun i pouzdan, potrebno je pažljivo da sledite uputstva. Debelo crevo mora da bude čisto - poruka je prof. dr Ivana Jovanovića, gastroenterologa.

Mnogi se plaše bola.

- Pregled se dobro podnosi, retko dovodi do pojave bola. Možete osećati nadutost (posledica upumpavanja vazduha u crevo), pritisak i/ili grčeve tokom pregleda.

Kako se obavlja pregled?

- Pacijent leži na levom boku ili na leđima dok doktor polako ulazi u debelo crevo i ispituje njegov izgled. Tokom izvlačenja instrumenta još jedanput će pažljivo sve pregledati. Ne traje dugo, ali treba da planirate da ćete u bolnici ostati dva do tri sata, toliko je potrebno za pripremu, obavljanje pregleda i kratkotrajni oporavak kada se završi.

Da li se uvek pregleda celo crevo?

- U nekim slučajevima nije moguć pregled celog debelog creva, možda će biti potrebno dopunsko ispitivanje.

Šta otkriva kolonoskopija?

- Ako naiđemo na promene koje je potrebno dodatno ispitati, kroz kolonoskop možemo da upotrebimo instrument kojim se uzima uzorak sluznice za analizu. Biopsijom se može utvrditi postojanje mnogih stanja u debelom crevu, ne samo tumora - ne treba da se plašite.

Šta ako je razlog pregleda krvarenje? - Doktor može da upotrebi instrumente i lekove (kroz kolonoskop) kojima će pokušati da zaustavi krvarenje (injekcija direktno u debelo crevo; zatvaranje krvnog suda toplotnim dejstvom; male štipaljke koje se postavljaju na krvareći krvni sud).

SVE O JEDNOM TROŠKU

Šta se radi ako se pronađe polip?

- Polipi su patološki izraštaji sluznice creva, obično su dobroćudne prirode, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku. Na osnovu izgleda i veličine polipa doktor može da pretpostavi da li se radi o malignoj promeni, da je ukloni i pošalje na histopatološku analizu.

Kako se uklanjaju?

- Procedura ne uzrokuje nikakvu dodatnu neprijatnost ili bol. Mali polipi se uklanjaju biopsijskim kleštima, eliminišu strujom ili argon plazmom. Na veće se stavi žičana omča kroz koju se propusti struja kojom se uklanjaju sa zida debelog creva.

Zašto je važno da se uklone i dobroćudni polipi?

-To je važna mera prevencije kolorektalnog karcinoma.

Mogu li pacijenti odmah da idu kući?

-Ako je pregled obavljen u analgosedaciji, posle dva sata boravka u ordinaciji neko treba da vas odvede kući i ostane sa vama jer će vam refleksi biti usporeni.

Da li su moguće komplikacije?

- Izuzetno su retke. Moguć je rascep kroz zid creva koje može zahtevati hiruršku intervenciju. Na mestu uzimanja uzoraka ili uklanjanja polipa može se javiti krvarenje manjeg intenziteta - prestaje samo od sebe ili se zaustavlja tokom samog pregleda. Treba kontaktirati sa doktorom ako nakon kolonoskopije imate jake bolove u trbuhu, povišenu temperaturu ili primetite krv u stolici. Inače, krvarenje se može dogoditi i nekoliko dana nakon pregleda.

Na šta treba još da obratimo pažnju posle pregleda? - Može se jesti neposredno nakon pregleda ako nisu uklanjani polipi ili zaustavljano krvarenje. Tada se ishrana i fizička aktivnost ograničavaju. Doktor će vas detaljno obavestiti šta smete odmah da radite, a šta nije poželjno.

A kada možemo da saznamo rezultate?

- Odmah po završetku pregleda ili ćete morati da sačekate nekoliko dana ako su uzeti uzorci za analizu.

PROBIOTICI SU VEOMA ZNAČAJNI!

Probiotici nisu samo odlična prevencija i lek za probleme digestivnog trakta već veoma važan činilac opšteg imuniteta organizma, preko potrebnog u doba korone. Zapamtite, imunitet se jača preko creva! U crevima bi trebalo da se održava 85 odsto zdravih bakterija u odnosu na 15 odsto loših. Da bismo to postigli, potrebno je da konzumiramo naše velike saveznike, probiotike.

KADA MORATE KOD DOKTORA

  • Sve osobe posle 45. godine u cilju prevencije kancera bez obzira na to što nemaju tegobe
  • Ako posle stolice, pri brisanju, primetite krv
  • Ako je stolica crna
  • Ako je gastroskopijom isključeno krvarenje iz gornjih delova sistema za varenje Ako se promenio režim pražnjena (prolivi, meke stolice, zatvor)
  • Ako ste malokrvni - Ako je pozitivan test na nevidljivo krvarenje u stolici
  • Ako je u porodici bilo ili ima obolelih od raka debelog creva
  • Ako je rendgenski pregled debelog creva (irigografija) pokazao promene na debelom crevu
  • Ako imate povišenu temperaturu, bol u trbuhu i gubitak težine, a nisu nađeni uzroci.

PRIPREME ZA PREGLED Priprema za kolonoskopiju u većini slučajeva počinje 24 sata pre pregleda, nekada je duža i mora da se obavi u bolničkim uslovima. Dan uoči procedure ne smete da jedete čvrstu hranu, već bistre supe, bistre voćne sokove, čaj, vodu. Izbegavajte crvene napitke. Noć pre procedure nemojte ništa jesti i piti. Kao lek za pripremu se najčešće koristi prašak "fortrans". Rastvorite dve kesice u dva litra vode i počnite da pijete dan uoči pregleda oko 10 sati. Pražnjenje debelog creva počinje sat-dva nakon što ste popili, a u 18 sati rastvorite još dve kesice i pijete tokom naredna dva, dva i po sata. Možete uzeti prepisane lekove s malom količinom vode, ali ako bolujete od dijabetesa ili uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, posavetujte se sa lekarom o korigovaju doze.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track