Bazenska bolest

Otitis ili upala uva vrlo je česta pojava kod male dece čiji je imunitet još slab

Bazenska bolest

Život -
Bakterije, virusi i gljivice uzročnici su infekcije, a simptomi su bol, pritisak i šuštanje u ušima

Godišnji odmor! Konačno! Spakovali ste decu i pravac obala. Deca jedva čekaju da se bućnu. I neka. Ali budite oprezni ako su mali, jer njihov imunitet nije sasvim zreo. Uvek mogu da pokupe neku bakteriju, virus ili gljivicu iz vode. Uglavom dobiju upalu uva ili otitis. Ne bi trebalo da se kupate u neproverenim vodama, a to su obale reka i bazeni, gde se ne ispituje ispravnost vode, ali i druga, slična mesta. Uz to, morska voda jeste blagotvorna, ali mališani ne bi trebalo da se igraju u plićaku uz obalu, jer je u tom delu velika koncentracija gljivica i ostalih izazivača infekcija. Statistika kaže da 20 odsto mališana, starosti od šest meseci do tri godine, bar jednom u životu dobije otitis. Starija deca ređe obolevaju, jer imaju jači imunitet.Dr Nada Petrović, pedijatar, kaže za Dr Kurir da deca koju majke nisu dojile imaju veće šanse da dobiju otitis.- Dojena gotovo nikad ne obolevaju od upale ušiju, jer preko mleka dobijaju takozvani pasivni imunitet od majke - kaže dr Petrović i dodaje da je upala opasnija ukoliko je dete mlađe.- Uvo je nezrelo, pa infekcija lako može da ode na bubnu opnu ili dalje. Kao posledica toga može da se javi meningitis ili upala moždanica, ali i oštećenje sluha. Infekcija uva obično se razvija zbog oslabljene funkcije Eustahijeve tube, nezrelog imuniteta ili kada upala disajnih organa pređe na uši. Izazivači bolesti su bakterije i virusi, a često ih deca zarade dok su na moru - objašnjava naša sagovornica.Prema njenim rečima, mališani se često kupaju u plićaku, gde je voda najprljavija i puna gljivica.

- Dok deca rone i plivaju, prljava voda im ulazi u uši i tu se zadržava. Ukoliko postoji veliki broj gljivica, dolazi do upale. To je takozvana bazenska upala uha. Zbog toga je vrlo važno zaštititi deci uši čepićima, a kad izađu na suvo obavezno nek protresu glavu levo-desno kako bi izbacili preostalu vodu - savetuje sagovornica Dr Kurira i dodaje da je najvažnije pravilno lečiti bolest, jer ona ume da se vrati.

SimptomiDr Nada Petrović kaže da su prvi simptomi upale uva iznenadni jaki bolovi i povišena temperatura.- Deca koja ne umeju da kažu šta ih boli neutešno plaču, naročito kada leže. Tada im se stvaraju pritisak i šum u ušima, koji izazivaju bol. Takođe, loše podnose svetlo i buku, slabo jedu i malo spavaju - kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track