ISHRANA BEZ SUPLEMENATA: Vitamin C pomaže kada se prehladite, a u 6 namirnica ga ima NAJVIŠE!
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

ISHRANA BEZ SUPLEMENATA: Vitamin C pomaže kada se prehladite, a u 6 namirnica ga ima NAJVIŠE!

Život -

Vitamin C vam je najbolji saveznik u borbi protiv prehlade.

Preporučena dnevna doza za žene je 75, a za muškarce 90 miligrama. Evo u kojim namirnicama ga najviše ima:

Čili papričice: Pola šoljice iseckanih čili papričica sadrži 107,8 mg vitamina C, a naučnici su otkrili da su papričice bogate kapsaicinom, sastojkom koji ih čini ljutim. On pomaže i kod ublažavanja bolova u mišićima i zglobovima.

Crvena paprika: Šoljica crvene paprike sadrži skoro tri puta više vitamina C od pomorandže. Takođe, ovo povrće bogato je vitaminom A, koji je izvrstan za zdravlje očiju.

Donja Lokošnica, paprika
foto: Nemanja Nikolić

Zelena paprika: Šoljica zelene paprike sadrži dnevnu dozu potrebnog vitamina C, a takođe je dobar izvor hranljivih vlakana koji pomažu u radu metabolizma i probave.

Kelj: Kelj je bogat vitaminima A i K, a sadrži 80 mg vitamina C. Čestom konzumacijom kelja unosite u telo dnevnu dozu minerala i nezasićenih masnih kiselina.

Brokoli: Ovo povrće bogato je vitaminom C i vlaknima, a po serviranju sadrži samo 30 kalorija. Neka istraživanja pokazuju da može pomoći u prevenciji više vrsta raka.

karfiol, brokoli
foto: Profimedia

Jagode: Crveno i slatko voće puno je vitamina C i bogato folnom kiselinom, kalijumom, gvožđem i magnezijumom, odnosno mineralima koji su dobri za zdravlje srca i krvnog sistema. Ako niste znali, jagode pomažu da zubi budu beli.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track