KURIR TELEVIZIJA

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Glavni uzrok nastanka melanoma je SOLARIJUM! Postoji samo JEDAN način za potpuno izlečenje

Život -

Stručnjaci upozoravaju na nagli porast broja malignih melanoma u celom svetu, a tako je i u Srbiji, u kojoj godišnje oboli čak 600 ljudi. Stručnjaci ističu da na taj nagli porast utiču svetske klimatske promene i ozonske rupe koje propuštaju sve više ultra-ljubičastih zraka na Zemlji, te promene u načinu života.

Ranim otkrivanjem malignog melanoma izlečenje je gotovo 100 odsto, a preventivni pregledi i rana dijagnoza spasavaju živote. O ovoj važnoj temi u "Puslu Srbije" govorili su specijalista dermatovenerologije, doktorka Danicom Tiodorović i naš proslavljeni sportista, legendarni odbojkaš Vanja Grbić.

melanom, Vanja Grbić, Puls Srbije, Prof. dr Danica Tiodorović
foto: Kurir televizija

- Najvažnije je govoriti o prevenciji. Mi ne možemo uticati na genetiku, ali možemo raditi na prevenciji. Priča da solarijum predstavlja neku vrstu pripreme za more je apsolutno neopravdana, s jedne strane zbog štetnosti solarijuma, sa druge strane, jer nije tačna. Znamo i da su sloarijumi glavni uzročnici kako melanoma, tako i drugih karcinoma - kaže Danica.

Čak i sunce utiče na nastanak melanoma, pogotovo ako dozvolimo da pregorimo, naglašava doktorka Tiodorović.

- Apel je da obratimo pažnju na svoju kožu i ne samo na faktore rizika, nego da upravo sprečimo rizike tih faktora. Zato smo i angažovali naše sportiste, koji se najviše brinu o zdravlju da nam pomognu. I poruka je "Vaša prošlost određuje vašu budućnost" - kaže doktorka Danica.

melanom, Vanja Grbić, Puls Srbije, Prof. dr Danica Tiodorović
foto: Kurir televizija

- Ova akcija je krenula prošle godine, promenilo se jako puno stvari, ljudi svašta rade zarad fizičkog izgleda. Mislim da je krucijalna stvar u informisanju - kaže Vanja Grbić i dodaje da smo mi narod koji tek kada mu se desi nešto počne da se hvata za glavu i krene da rešava problem.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:50

BOLEST KOJA SVE VIŠE UZIMA MAHA: Nismo ni svesni kada nas obuzme, a OZBILJNO utiče na naš život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track