OVO SU NAJGORE PREHRAMBENE NAVIKE ZA METABOLIZAM: Izbegnite ih i pomozite vašem telu da brže SAGORI KALORIJE!
Foto: Profimedia

ima ih 6

OVO SU NAJGORE PREHRAMBENE NAVIKE ZA METABOLIZAM: Izbegnite ih i pomozite vašem telu da brže SAGORI KALORIJE!

Život -

Ako želite da smršate ili jednostavno održite trenutni telesnu težinu, važno je da ne zaboravite na metabolizam. Ovaj proces je od vitalnog značaja za telesne funkcije u koje spada i preprada hrane u u energiju i sagorevanje kalorija.

Ako imate brz metabolizam, vaše telo sagoreva kalorije i ako spavate, ali ako je matabolizam usporen, troši se manje kalorija i energije.

zdrava hrana, hrana
foto: Profimedia

Nutricionistkinje Ejmi Gudson i Loren Haris-Pinkus otkrile su najgore prehrambene navike za metabolizam piše msn.

1. Ne jedete dovoljno proteina tokom dana

Unos dovoljno proteina važan je za jačanja metaboličkog zdravlja. Konzumacija hrane bogate proteinima povezana je sa boljim ukupnim metabolizmom.

Harrs-Pinkus kaže da nije važno samo koliko proteina jedemo, već je važno i kada ih jedemo.

- Većina konzumira dovoljno proteina, ali ih ne dele pravilno između obroka i grickalica što je važno za rast i razvoj mišića - kaže ona i savetuje da unosite najmanje 20 do 25 grama proteina po obroku, posebno tokom doručka.

zdrava hrana, hrana
foto: Profimedia

2. Preskačete doručak

Ako ste jedni od onih koji ujutro ne doručkuju, možda biste trebali razmisliti i o toj navici.

- Zamislite svoj metabolizam kao vatru, da bi ona gorela, morate je zapaliti, a doručak čini upravo to - kaže Gudson.

Pokušajte promeniti rutinu kako biste imali uravnotežen obrok.

- Cilj je pokrenuti metabolizam s adoručkom bogatim hranjivim stvarima od vlakana, proteina i zdravih masti - dodaje Gudson.

Doručak
foto: Profimedia

3. Unosite previše dnevnih kalorija noću

- Naše telo voli jesti tokom dana kada smo aktivniji i kada treba odgovarajuće gorivo. Ne jedemo hranu dok spavamo, jer naše telo to ne mora, ali ono što jedemo tokom dana utiče na naše večernje sate, što opet utiče na naš metabolizam. Kako sunce zalazi, probavni sistem se usporava kako bi se pripremio za san, pa ljudi koji preskaču doručak, jedu malo tokom dana i uveče konzumiraju veliki deo dnevnih kalorija, rade protiv prirodnih bioritmova - kaže Haris-Pinkus.

hrana, dijeta, žena
foto: Profimedia

4. Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su ključna komponenta za metaboličko zdravlje. Metabolizmu pomažu na dva načina - u procesu probave i održavajući nas sitima.

5. Ne unosite dovoljno kalorija

Ako ne unosimo dovoljno kalorija tokom dana, to će usporiti naš metabolizam.

- Morate jesti kalorije da biste sagoreli kalorije i iako je za smanjenje telesne težine potreban kalorijski deficit, konzumiranje premalo kalorija može usporiti metabolizam - objašnjava Gudson.

slanina, hrana, rolnice
foto: Profimedia

6. Konzumirate previše prerađene hrane

Na metabolizam utiče količina hrane koju jedemo i kada je jedemo, ali i vrsta hrane. Mnogi stručnjaci zato preporučuju ograničavanje unosa obrađene hrane.

- Visoko prerađena pakovana hrana obično se brzo preradi u crevima i nema vlakana, što znači da ne zahtevaju puno energije za preradu - kaže Haris-Pinkus.

Međutim, ponakad smo u stisci i treba nam neka grickalica. Ako već idete na preprađenu hranu, Haris-Pinkus preporučuje da to bude nešto bogato vlaknima tipa zrnevlja, voća, povrća, koštunjavog voća tipa oraha, lešnika, kao i integralnih žitarica kad god je moguće.

voće, borovnice, maline
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:50

URAGANKE NAPRAVILE POMETNJU NA UŠĆU! Sanja progovorila o Damijano Davidu i da li je u kontaktu sa NJIM nakon EVROVIZIJE! KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track