AKO VOLITE KIKIRIKI, ČINITE VELIKU USLUGU SVOM ORGANIZMU: Unosite vitamine B i E, kao i mnogo MINERALA, a pomaže i kod ovog!
Foto: Profimedia

divno

AKO VOLITE KIKIRIKI, ČINITE VELIKU USLUGU SVOM ORGANIZMU: Unosite vitamine B i E, kao i mnogo MINERALA, a pomaže i kod ovog!

Život -

Istraživači su otkrili da svakodnevno konzumiranje kikirikija može pomoći zdravlju srca.

Naučne indicije ukazuju, ali ne dokazuju da bi konzumiranje 400 grama orašastih plodova, uključujući i kikiriki, kao deo prehrane siromašne zasićenim mastima i holesterolom moglo smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Kikiriki
foto: Profimedia

Ako jedete kikiriki svaki dan, dobićete proteine, vitamine, minerale i još mnogo toga. Kikiriki ima više proteina od bilo kog drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti.

Vitamini i minerali

Vitamin E: Vitamin E je prehrambeni antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa, normalnog, ali štetnog, fiziološkog procesa.

Magnezijum: Magnezijum je važan za rad mišića uključujući srce, funkciju enzima i proizvodnju energije.

Folati: Folati su potrebni za deobu ćelija, što znači da je odgovarajući unos folata posebno važan tokom trudnoće i tokom odrastanja kad deca brzo rastu.

Bakar: Bakar je neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i za zdrave krvne žile, živce, imunološki sustav i kosti.

Fosfor: Fosfor je važan za stvaranje zuba i kostiju, rast ćelija i rad mišića. Takođe pomaže telu da pretvori vitamine u ćelijsku energiju.

Vlakna: Vlakna zasićuju prehranu i utiču na osećaj gladi, to jest produžuju kod čoveka osećaj sitosti. Pomažu i u probavi.

kikiriki
foto: Profimedia

Kikiriki je i izvrstan izvor:

Niacina: Niacin je važan vitamin B koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju, pomaže probavnom i nervnom sistemu i ima pozitivan uticaj na kožu.

Mangan: Mangan je važan za preradu holesterola i hranjivih stvari poput ugljenih hidrata i proteina.

Dakle, da li je sigurno jesti kikiriki svaki dan? Kratki odgovor je da, piše National Peanut Board. Svakodnevno jedenje kikirikija može imati velike zdravstvene prednosti.

Kikiriki
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:04

NAKON ŠTO JE ŠOKIRALA JAVNOST PORUKOM, VERICA PROGOVORILA O RAZVODU: Ovo je prava istina o njenom i Veljkovom odnosu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track