NE ZAVARAVAJTE SE: Ova hrana neće doneti ništa dobro vašim mališanima
Foto: Shutterstock

ZDRAVA ISHRANA

NE ZAVARAVAJTE SE: Ova hrana neće doneti ništa dobro vašim mališanima

Život -

Nahraniti dete može biti izazov svaki dan, pa nije ni čudo da im u tom stalnom razmišljanju ponekad date i neku nezdravu namirnicu Glosa: Studija je pokazala da su prženi krompirići jelo koje deca najčešće jedu

Ishrana dece je nešto drugačija od ishrane odraslih, ali se preporuke ipak svode na stvaranje dobrih navika u izboru hrane. I dok odrasle osobe mogu racionalno da prihvate odricanje od nekih nezdravih zalogaja, deca su sklona konzumiranju svega što ih vizuelno privlači. Ipak, roditelji su tu da ih usmeravaju, a poneke namirnice i zabrane.

Gumene bombone

Verovatno ih volite i vi i vaša deca, a super su opcija kada nemate šta drugo da ponudite. Napravljene su od veštačkih zaslađivača, ne sadrže pravo voće, već pire od voća. Prema istraživanjima, previše ovakvih namirnica u detinjstvu može vas dovesti do gojaznosti u kasnijem životnom dobu.

Gumene Bombene
foto: Profimedia

Voćni sokovi

Iako na većini sokova za decu piše da su od pravog voća, pa nam zbog toga deluju zdravo, zapravo su prepuni šećera. Američka akademija za pedijatriju savetuje da se deci do prve godine ne daju takvi sokovi jer ne sadrže ništa od nutrijenata koji bi pružili dobrobit deci tog uzrasta. Ovakve sokove zamenite vodom ili mlekom.

Zaslađene pahuljice

Ovakve pahuljice obično reklamiraju kao idealnu hranu za decu, a zapravo su prepune šećera. Konzumiranjem ove namirnice dolazi do povećanog unosa šećera kod deteta, a samim tim se smanjuje unos nutrijenata i vitamina koji su dobri za rast i razvoj.

Viršle

Viršle i ostalo prerađeno meso nisu idealna opcija za decu. Studija od pre 10 godina objavljena u jednom naučnom magazinu navodi da viršle, slanina, salame i slični proizvodi ne bi trebalo često da se nalaze na tanjiru vaše dece jer sadrže dosta soli, masnoća, masti i šećera. Neka istraživanja kažu da to može naštetiti zdravlju creva i srca, ali i povećati rizik od nastanka raka.

Sendvič, Viršle
foto: Shutterstock

Voćni jogurti

Jogurt je namirnica koju bi često trebalo konzumirati, jer osim što je lako svarljiv, i sam pomaže kod dobrog varenja, ali u ovo nisu uključeni voćni jogurti jer su često puni šećera i aditiva kao i veštačkih boja.

Kokice

Kokice iz mikrotalasne nisu tako zdrava namirnica jer mogu da sadrže i šećer i so, a ova verzija kokica čak ne sadrži ni vlakna. Kesica u kojoj se te kokice nalaze može da sadrži opasne hemikalije koje, kada se zagrevaju, mogu biti opasne za zdravlje deteta.

Zdravlje, Kokice, Grickalice, Kokičar, Poželjne
foto: Profimedia

Prženi krompirići Jedna studija je 2018. godine zaključila da više od 27 odsto dece ne pojede jednu porciju povrća svakog dana. tkrila da su prženi krumpirići povrće koje deca najčešće jedu, a jasno je da su puni soli i ne smatraju se zdravim zalogajima.

Lizalice Radi se o tvrdoj bomboni koja se često smatra opasnom jer se dete može lako udaviti pa je jasno da se radi o nečemu što im ne bi trebalo nuditi. Osim toga, pune su šećera što može loše da utiče na zube mališana.

(Foto:Shuttertock)

01:38

SKRIVENI TROŠKOVI STUDIRANJA: Ovako se studenti SNALAZE, za vredne ne košta mnogo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track