Poboljšajte brzinu reagovanja

Serija vežbi pliometrije fitnes instruktora Milana Lazovića

Poboljšajte brzinu reagovanja

Život -
Pliometrijskim treninzima sportisti su za kratko vreme poboljšali reflekse, ali i predupredili povrede mišića. Radeći te vežbe istočnoevropski sportisti postali su svetska sila

Osećate se tromo, a prijatelji vam već neko vreme u šali govore da imate reflekse „kao mrtav konj“. Dr Kurir, u saradnji s fitnes instruktorom Milanom Lazović, ima rešenje za vas, a to su pliometrijske vežbe.U prošlom broju pokazali smo vam prvi trening i naglasili da budete oprezni, jer ove vežbe nisu za početnike. U ovom broju objasnićemo vam zašto su ove vežbe dobre i otkada ih koriste sportisti.- Pliometrija je ranije bila poznate kao „treniranje skokova“. Radeći ih, za kratko vreme, sportisti su poboljšavali reflekse, ali i predupredili povrede mišića. Interesovanje za ovo treniranje skokova povećano je početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kada su istočnoevropski sportisti postali sila na svetskoj sportskoj sceni. Ovaj vid treniranja postao je suštinski važan za sportiste koji skaču, podižu ili bacaju neki predmet - objasnio je Lazović.On dodaje da elastična snaga predstavlja sposobnost sportiste da, posle takozvane amortizacije, napravi maksimalan odraz, kada je potrebno efikasno sinhronizovati ekscentričnu i koncentričnu mišićnu kontrakciju u određenoj motoričkoj aktivnosti.- Elastičnost mišića je važan faktor za stvaranje više energije od jednostavne mišićne aktivnosti. Mišići mogu da na kratko sačuvaju tenziju koja se stvara brzim istezanjem, tako da imaju neku vrstu potencijalne elastične energije, a to omogućava mišiću da deluje kao opruga koja se isteže i akumulira energiju za brzu reakciju kad to telo zahteva - kaže on.

A Ratnik iskoraci

Postavite telo kao na slici. Iz tog položaja podignite i ispravite nogu koliko god možete, kao na fotografiji broj 2. Sve to ponovite pet puta, a onda zamenite noge. Vežbu treba ponoviti 10 puta.

B Žaba skokTelo postavite u stav visoki čučanj, kao na slici iz tog položaja. Ako vam je lakše, zbog ravnoteže možete da podignete ruke. Vežbu ponovite 10 puta.

C Skokovi u mestuRazlika između ove i prethodne vežbe ogleda se u tome što pri skoku, koji je prikazan na drugoj fotografiji, treba da raširite i noge i ruke. Vežba je eksplozivna, a uradite je onoliko puta koliko imate snage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track