POLOŽAJ U KOM SPAVATE MOŽE DA UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE: Odmaranje u OVOJ pozi treba izbegavati, a evo kada se telo najviše relaksira
Foto: Profimedia

BUĐENJE BEZ UKOČENOSTI

POLOŽAJ U KOM SPAVATE MOŽE DA UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE: Odmaranje u OVOJ pozi treba izbegavati, a evo kada se telo najviše relaksira

Život -

Koliko vam se puta desilo da se probudite slomljeni i sa jakim bolovima u leđima i vratu. Promenite poziciju Loše spavanje tokom noći može dovesti do ogromnih problema. Ako nepravilno spavate, možete iskriviti kičmu, a vaša leđa ujutru mogu biti jako bolna. Zato bi trebalo da znate koje pozicije su najbolje a koje najgore za spavanje.

spavanje, san
foto: Profimedia

Položaj fetusa

Stručnjaci smatraju da ovaj položaj spavanja treba izbegavati. Kako kažu, našem nervnom sistemu ovaj položaj signalizuje da se borimo sa nečim ili da od nečeg bežimo, a samim tim ćemo i teže zaspati. Umesto toga, preporučuje se spavanje u otvorenom položaju, jer ćete tako otvoriti pluća što će vam pomoći da bolje dišete.

Spavanje na boku

Spavanje na jednoj strani tela je veoma dobar položaj u kom možete zaspati. Preporučuje se upotreba jastuka kako ispod glave tako i uz telo. Iz neurološke perspektive i perspektive mišića i disajnih puteva, to je najbolji položaj za telo. Takođe, za probavu je bolje spavanje na levoj strani s obzirom na to gde jednjak ulazi u želudac.

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

Spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku je najgori položaj. Tako se stvara pritisak na mišiće glave, vrata i vilice, naprezanje vilice, a takođe može ograničiti donji deo leđa i karlicu. Zamislite ceđenje mokrog peškira, to je ono što se događa s vašim mišićima i zglobovima dok spavate na stomaku, objašnjavaju stručnjaci i dodaju da ovaj položaj stvara nepotreban pritisak na celo telo. Gotovo sigurno ćete se probuditi s ukočeni, a to svakako povećava mogućnost bolova u mišićima i zglobovima.

Spavanje na leđima

Prema mnogim stručnjacima, upravo je spavanje na leđima najbolji izbor za dobro zdravlje i kvalitetan san. Dobro je spavati na leđima sa glavom, vratom i gornjim delom leđa u malo podignutoj poziciji. To pruža odmor za ramena i leđa, a takođe, pomaže kod refluksa, kada se želudačna kiselina vraća u jednjak.

spavanje, san, ležanje, krevet
foto: Profimedia

Kurir.rs

01:22

NE PRETERUJTE SA SKIDANJEM! Doktorka Nada Macura dala SAVET kako da PREŽIVIMO nagle promene vremena (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track