I VIRUSE HVATA HISTERIJA! Umesto da ratujete, preduzmite ove mere i izborite se sa zdravstvenim tegobama...
Foto: Shutterstock

Zaustavite neprijatelja

I VIRUSE HVATA HISTERIJA! Umesto da ratujete, preduzmite ove mere i izborite se sa zdravstvenim tegobama...

Život -

Doktore tokom novogodišnjih praznika okupiraju oni koji se kunu da im do juče ništa nije falilo. Kako se ne bi ponavljao scenario iz prošle, ali i prethodnih godina vreme je da napravite rez.

Mnogi se žale da ih baš u vreme praznika zaskoče razne zdravstvene tegobe, a zašto je to tako pitanje je staro koliko i naša potreba da umesto skromnog obeležavanja novog leta ludujemo po radnjama tražeći prigodne poklone, stiskamo se u redovima s drugim kupcima, ljubakamo se danima sa svima sa kojima stignemo...

Dok vi sve to euforično radite, po ko zna koji put, ne miruju ni virusi i bakterije. I njih hvata prava praznična histerija! Trude se svim silama da ispune svoj zadatak - da vas razbole. Zahvaljujući nama najčešće u tome i uspevaju, što potvrđuje i statistika: doktore tokom praznika okupiraju oni koji se kunu da im do juče ništa nije falilo.

Nema predaje! Na pragu nove, 2002. godine i u susret božićnim praznicima još uvek možete da izbegnete katastrofu ako poslušate naše savete.

POBEDITE STRES

Jedan od glavnih razloga što smo u vreme praznika podložniji bolestima je što je ovo zaista stresno doba godine.

Nova Godina, Ilustracije, božićni praznici, praznici
foto: Shutterstock

Planove za proslave počinjemo da pravimo još dok zima nije došla na dnevni red, ali... Danas je, posebno u vreme pandemije, teško uskladiti porodične obaveze i kupovinu poklona sa svakodnevnim životom i poslom. Problemi se nagomilavaju i organizam postaje ranjiv - smanjen imunitet može samo bolest da vam "pokloni". Još ako, da bi odagnali stres, posegnete za kojom kapljicom alkohola više, tegobe će se gomilati.

Pokušajte da smanjite odlaske u radnje, naručujte sve što možete preko internet mreže, odbacite alkohol, lezite u krevet na vreme jer ništa nije preče od vašeg zdravlja.

U KREVET SAMO OPUŠTENO

Dobar san je neverovatno važan za zdravlje. Praznične žurke i večere ne moraju baš od vas da naprave noćnu pticu podložnu bolestima; potrudite se da obezbedite dovoljno odmora i dobru količinu sna svake noći tokom "najprometnijih" dana. To znači da ako "zaglavite" jedne noći, odspavajte duže i sledeće večeri lezite na vreme u krevet, makar vas na žurku pozvale i holivudske dive.

Nova Godina
foto: Shutterstock

IZAĐITE, ALI NE U GUŽVU

Moguće je da čak i oni koji poštuju prethodna pravila počnu da se žale na razne tegobe i obraćaju se lekarima. To je zato što dugo vremena provode u zatvorenom prostoru. Napolju je hladno i vlažno, dani su kraći... To nas primorava da budemo u prostoriji sa više ljudi, da više koristimo javni prevoz umesto da hodamo.

Naravno, virusi prehlade i gripa (da ne pominjemo stalno koronu) su oduševljeni takvim našim ponašanjem - stvaramo im idealne mogućnosti da nam pokažu svu svoju snagu.

Da biste se izborili s neprijateljem, pokušajte da udahnete malo svežeg vazduha kad god i gde je to moguće, držite distancu, držite i otvoren prozor u domu ili kancelariji kako biste omogućili bolju cirkulaciju, posebno ako neko blizu vas već pokazuje simptome bolesti.

Nova Godina, Depresija, Praznici
foto: Shutterstock

HRANITE SE ZDRAVO

Ne jedite nekontrolisanu hranu na ulici, nedovoljno tretirane namirnice, možete da zaradite novavirus i rotavirus. Stomačni grip se lako širi kontaminacijom u hrani, piću i prilikom površinskog kontakta.

Poznato je da mnogi greše kad je ishrana u pitanju u vreme praznika, prejedaju se ili preskaču obroke kako bi stigli da obave sve što su naumili. To i te kako može da naudi, a utešna činjenica je da će simptomi brže da nestanu ako ovo nije uobičajeno ponašanje.

Pokušajte da unosite više voća i povrća, vitamini će ojačati vaš imuni sistem.

JOŠ NIJE KASNO

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju da se svi stariji od šest meseci vakcinišu protiv gripa, zabeleženi su prvi slučajevi u Srbiji. Umanjite šansu i da se razbolite od virusa korona, vakcina ima dovoljno!

ZAŠTITITE I SEBE I DRUGE

Ako ste ipak odlučili da praznije provedete ne samo u društvu porodice već u blizini mnogo ljudi, preduzmite mere predostrožnosti. Sledite dobre navike detaljnog pranja ruku i dezinfekcije, posebno nakon kihanja i pre pripreme i konzumiranja hrane. Imate puno pravo da to zahtevate i od osoba koje su sa vama, bez ikakvog ustručavanja.

Nosite obavezno zaštitnu masku (to i od drugih tražite), soj omikron se ne šali.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track