OVO JE PRAVI PUT: Ne odustajte, postoji način da dođete do leka koji je van liste RFZO
Foto: Profimedia

retke bolesti

OVO JE PRAVI PUT: Ne odustajte, postoji način da dođete do leka koji je van liste RFZO

Život -

Mnogi ne znaju kome da se obrate kako bi im lekar prepisao za život i zdravlje neophodan medikament koji se ne nalazi na listi koju podržava Republički fond za zdravstveno osiguranje. Evo načina kako da obezbedite sebi ili bližnjima bolje sutra.

Zahtev za lečenje obolelog osiguranog lica podnosi Komisiji RFZO za lečenje retkih bolesti isključivo nadležna zdravstvena ustanova na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno doktor medicine određene specijalnosti koji leči pacijenta. Zovite ga dok ne obavi svoj zadatak. Uz zahtev, dostavljaju se overena kartica zdravstvenog osiguranja osiguranog lica (fotokopija kartice i očitana kartica ili fotokopija potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite); kompletna medicinska dokumentacije (fotokopija); mišljenje tri lekara specijaliste zdravstvene ustanove u kojoj se pacijent leči o potrebi nabavke leka (konzilijarno mišljenje, original).

Bolesna Deca
foto: Thinkstock/Ilustracija

Ako je osigurano lice dete, potrebna je pismena saglasnost, pristanak roditelja

Ako je o lično vama reč, proverite da li je potpuna dokumentacija dostavljena poštom na adresu RFZO: Beograd, ul. Jovana Marinovića br. 2, sa naznakom „za Komisiju RFZO za lečenje retkih bolesti“ ili elektronskim putem na e-mail adresu: retkebolesti@rfzo.rs.

Pre donošenja odluke, Komisija RFZO pribaviće odluku Republičke stručne komisije za retke bolesti da je lečenje lekovima koji se ne nalaze u Listi lekova, a imaju visok stepen efikasnosti u lečenju, u skladu sa pravom na zdravstvenu zaštitu.

Kuri.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

10:17

ŠTA SE DOGODI KADA SE PRIRODA I SLIKARSTVO SRETNU OČI U OČI? Đorđe Stanojević svoju inspiraciju pronašao u voćnjaku porodične kuće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track