UF, KAKO BOLI KAD POVREDIMO ZGLOB: Ne ignorišite bol kad ISKRENETE NOGU! Problemi na ligamentima mogu imati TRAJNE POSLEDICE
Foto: Shutterstock.

Čuvajte stopala, kolena i šake

UF, KAKO BOLI KAD POVREDIMO ZGLOB: Ne ignorišite bol kad ISKRENETE NOGU! Problemi na ligamentima mogu imati TRAJNE POSLEDICE

Život -

Požurili ste da stignete negde, a onda ste iznenada i iz čista mira iskrenuli stopalo. Na trenutak vas presekao izuzetno neprijatan oštar bol koji je brzo popustio, a zatim i kao da je nakratko nestao.

Ipak, veoma brzo javio se ponovo, ovaj put još jačeg intenziteta, a na nogu više uopšte ne možete da se oslonite. I pored svega toga, mislite da ne treba istog trenutka da odete kod lekara, već da bol istrpite nekoliko dana, uvereni da će s vremenom proći. Ali to se ne dešava...

povreda, zglob, tetiva
foto: Shutterstock.

SAMOSTALNO LEČENJE MOŽE DA OSTAVI TRAJNE POSLEDICE

Lekari upozoravaju da nelečene ili pak neadekvatno lečene povrede ligamenata, koje najčešće nastaju na ovaj način, mogu ostaviti trajne posledice u pogledu zglobne nestabilnosti, a takođe mogu dovesti i do rizika od novog povređivanja i kasnije pojave degenerativnih promena. Povrede ligamenata i ostalih mekih tkiva zglobova nastaju najčešće tokom sportskih i fizičkih aktivnosti, mada se mogu javiti i pri obavljanju najobičnijih kućnih poslova ili hodanja po neravnim površinama (trotoarima).

KAKO SE MANIFESTUJE POVREDA

Kliničkom slikom dominiraju bol, otok i ograničenje pokreta, a pravu prirodu i stepen oštećenja može da utvrdi isključivo ortoped. Zbog izliva krvi i bolnog otoka, nije moguće obaviti valjani klinički pregled, pa je za pravilnu dijagnozu jedino merodavna magnetna rezonanca kao savremena i neinvazivna dijagnostička mera.

povreda, zglob, tetiva
foto: Shutterstock.

ODLUKU O LEČENJU DONOSI ORTOPED

Način lečenja zavisi od prirode i stepena same povrede, pa je u nekim slučajevima dovoljna imobilizacija, dok se kod težih povreda neretko savetuje i operacija. Odluka o tome na koji način će se lečiti povreda donosi se na relaciji pacijent-lekar, uzimajući u obzir i druge parametre, kao što su godine i stepen povređenog, zanimanje kojim se bavi i slično. Bez obzira na izbor terapije, ona mora biti individualna i pod kontrolom lekara specijaliste.

povreda, zglob, tetiva
foto: Shutterstock.

PRIRODNI PREPARATI MOGU DA POMOGNU

Pacijenti u slučaju povreda zglobova često koriste obloge od leda i preparate u obliku gelova i krema koji hlade da bi se zalečili. Lekari smatraju da sve to takođe može da doprinese izlečenju, ali ako povrede nisu teške. Određeni prirodni preparati ili melemi mogu da imaju pozitivan efekat na ishod lečenja jer je i savremena farmakologija zapravo derivat prirode. Međutim, i za sve to se svakako treba konsultovati s lekarom.

povreda, zglob, tetiva
foto: Shutterstock.

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU LIGAMENATA I TETIVA

Tetiva i ligament dve su vrste gustih vezivnih tkiva koji su važni su u strukturnoj podršci povezivanjem skeletnih mišića i kostiju. Jednostavnije rečeno, tetive i ligamenti pomažu fleksibilnosti tela. I jedni i drugi sastavljeni su od kolagenih vlakana. Na krajevima skeletnih mišića mogu se naći tetive, dok se u kostima nalaze ligamenti. Glavna razlika između tetive i ligamenta je u tome što tetiva spaja kosturni mišić s kostima, dok ligament spaja kost s drugom kosti. Ligamenti pomažu formiranju i funkcionisanju zglobova.

povreda, zglob, tetiva
foto: Shutterstock.

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

02:02

Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista o padu sa motora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track