ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO STALNO PIJETE VODU SA KAMENCEM? Ruski doktor OTKRIVA večitu misteriju, a u OVOM slučaju NIJE ZDRAVA!
Foto: Printscreen / YouTube

kamen u bubregu ili ne?

ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO STALNO PIJETE VODU SA KAMENCEM? Ruski doktor OTKRIVA večitu misteriju, a u OVOM slučaju NIJE ZDRAVA!

Život -

Voda koja je puna kamencem svakako utiče na zdravlje onog ko je stalno pije, ali ne na način na koji se to obično predpostavlja. Ruski doktor ruši sve nedoumice i predrasude, te objašnjava na koji način će ovakva voda uticati na nas ako je stalno pijemo.

Mnogi veruju da je voda sa kamencem, koja nastaje ključanjem, veoma nezdrava. Na primer, misli se da može može da izazove pojavu kamena u bubregu. Da li je to tako, objasnio je ruski dijetolog Andrej Lisenkov, a prenosi Mondo.

Kafa, Kuvalo, kamenac, pranje
foto: Printscreen / YouTube

- Voda koja ima tragove kamenca izgleda kao da u njoj 'plutaju' bele mrve. Mnogi misle da je to prljavština. Ali zapravo nije. Kamenac su mineralne soli nataložene na zidovima i dnu posuđa - objasnio je stručnjak.

Voda sa kamencem je dobra za zdravlje?

Glavni argument pristalica ove verzije je da su kamenac mineralne soli. Kao, što se više takve vode pije, to je bolje za zdravlje. U stvari nije. Glavni elementi kamenca su zaista kalcijum karbonat, magnezijum karbonat, kalcijum sulfat, magnezijum sulfat, hlorisani kalcijum, magnezijum hlorid i drugi minerali. Međutim, njihov udeo je toliko zanemarljiv da nemaju nikakav primetan efekat na telo. Mnogo je efikasnije otkloniti nedostatak minerala uz pomoć zdrave hrane.

Kalorije, Zdrava Hrana, Zdrava Ishrana, Dijeta
foto: Shutterstock

Kamenac izaziva pojavu kamena u bubregu?

Ovo je još jedan mit. U vodi koju većina ljudi pije, koncentracija glavnih različitih minerala ne može da utiče na stanje bubrega. Osim toga, koncentracija minerala u kamencu je, kao što smo već rekli, zanemarljiva i sigurno neće imati loš efekat na zdravlje.

Kamenac loše utiče na kvalitet pića (čaj, kafu)?

Ovo jeste istina. Često, od velike količine kamenca u čajniku, voda dobija blago "sapunast" ukus. Naravno, u njemu ne može da se skuva dobar čaj.

(Kurir.rs / Mondo.rs)

Bonus video:

01:22

JELENA TOMAŠEVIĆ ZA KURIR TV: Bočeliju je poslat mejl s mojim pesmama, sutradan je stigao odgovor! MUŽ JE MORAO DA ME SMIRUJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track