SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O REKONSTRUKCIJI DOJKE: Specijalista otkriva u kojim slučajevima se radi i koliko je VAŽNA u lečenju tumora
Foto: Profimedia

VAŽNO JE ZNATI

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O REKONSTRUKCIJI DOJKE: Specijalista otkriva u kojim slučajevima se radi i koliko je VAŽNA u lečenju tumora

Život -

Rekonstrukcija dojke predstavlja operaciju kojom se nadoknađuje, rekonstruiše nedostajuće tkivo dojke nakon operativnog lečenja tumora dojke, mastektomije, ili usled urođenog ili stečenog nedostatka dojke.

Izbor operativne tehnike i način rekonstrukcije se određuje nakon završenog lečenja tumora dojke i detaljnog kliničkog pregleda. Lečenje se sprovodi konzilijarno i prisustvo plastičnog hirurga u svim fazama lečenja je od značaja radi pažljivog planiranja rekonstruktivnog zahvata kojim se zapravo lečenje tumora dojke završava.

Blagovremeno urađena rekonstrukcija dojke sa odabirom najadekvatnije metode za svaku pacijentkinju i eventualno simetralizacijom druge dojke predstavlja poslednji akt u lečenju tumora dojke i pacijentkinjama omogućava fizičko i psihičko blagostanje. Rekonstrukcija može biti urađena silikonskom protezom ili sopstvenim tkivom ili kombinacijom silikonske proteze i sopstvenog tkiva.

rak dojke
foto: Profimedia

Za rekonstrukciju sopstvenim tkivom se može korstiti mišić sa leđa ili stomaka, a danas se koriste minuciozne tehnike mikrohirurgije čijom primenom imamo odlične rezultate sa minimalnim ožiljkom donorske regije (leđa ili stomak). Takođe, rekonstrukcija može biti primarna ili sekundarna (odložena).

U poslednje vreme se koristi i lipofiling odnosno transfer sopstvene masti kojim možemo dobiti prirodan oblik dojke. O fazama i načinu rekonstrukcije odlučuje konzilijum lekara zajedno sa specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije uz poštovanje svih onkoloških principa i faza lečenja, a radi postizanja potpunog izlečenja ali i estetskog izgleda dojke. Nekada se izvodi i profilaktička mastektomija druge dojke i tada pristupamo rekonstrukciji obe dojke. U sledećem aktu se pristupa i rekonstrukciji bradavica.

Obzirom na epidemiologiju tumora dojke gde se brojke kreću oko 1,5 miliona žena koje godišnje obole u svetu i oko pola miliona smrtnih slučajeva godišnje direktno vezanih za tumor dojke.

rak dojke
foto: Profimedia

Takođe, statistika kaže da je celokupni rizik od oboljevanja od tumora dojke 12,4%, što znači da će jedna od 8 žena oboleti od ove maligne bolesti. Tumor dojke je vodeću uzrok oboljevanja od malignih bolesti kod žena. Samo u Evropi se dijagnoza tumora dojke postavi svaka 2 minuta.

Rak dojke se može javiti i kod muškaraca, i srećemo ga u oko 1% novootkrivenih tumora dojke. Iako se tumor dojke nešto češće javlja u zemljama Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država broj smrtnih slučajeva vezanih sa tumor dojke u ovim zemljama ima trend pada. Prevencija, redovni pregledi, dijagnostika i rano otkrivanje tumora dojke predstavljaju ključ uspešnog lečenjenja.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović, dr Dragana Petrović-Popović
foto: Privatna arhiva

Mr sci med dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, subspecijalista onkologije ističe koji su simptomi raka dojke na koje treba obratiti pažnju i odmah se javiti lekaru su:

  • promene u veličini i obliku dojke
  • kvržica u dojci
  • udubljenje na koži
  • uvlačenje bradavice
  • sekrecija iz bradavice
  • promene na koži dojke
  • bol i nelagodnost u dojci koji ne prolaze

U našoj zemilji se tumor dojke leči prema važećim svetskim protokolima za lečenje tumora dojke, a rekonstrukcija dojke, uključujući i silikonsku protezu je pokrivena troskovima Fonda za zdravstveno osiguranje i izvodi se od strane specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije a nakon odluke onkološkog konzilijuma. Pacijentkinje koje od postavljanja dijagnoze tumora dojke imaju saznanje o mogučnosti rekonstrukcije dojke koja će biti posebno prilagođena svakoj pacijentkinji lakše i sa većom motivacijom prolaze kroz sve faze lečenja tumora dojke.

Osim rekonstrukcije dojke kod urođenih i stečenih nedostataka dojke takođe se izvode i operacije augmentacije – uvećanja dojke kod nedovoljno razvijenih dojki ili usled gubitka volumena kao posledica starenja, trudnoće, dojenja i/ili oscijlacija u težini. Takođe, uspešno se izvode operacije podizanja i smanjenja dojki kao i operacije ginekomastije - uvećanje muške dojke.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:31

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA SVOJ ROĐENDAN! Ispovest hrabrih žena koje su odbile da budu deo crne statistike: ONE SE OVAKO BORE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track