ZABRINJAVAJUĆI PODACI! VEĆ 2040. NIJEDAN PAR NEĆE MOĆI DA ZAČNE SPONTANO? Filipović: Ovo su posledice savremenog načina života
Zaprepašćujuća predviđanja!, Foto: Kurir TV, Shutterstock

reproduktivni materijal

ZABRINJAVAJUĆI PODACI! VEĆ 2040. NIJEDAN PAR NEĆE MOĆI DA ZAČNE SPONTANO? Filipović: Ovo su posledice savremenog načina života

Život -

Iz Španije su stigle prve reproduktivne ćelije uvezene o trošku države. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dr Sanja Radojević Škodrić rekla je da je stiglo šest paketa jajnih ćelija za šest žena, četiri žene će obaviti proces vantelesne oplodnje u Ginekološko-akušerskoj klinici KCS, a dve u Narodnom frontu.

Gošća koja je govorila ovim povodom, u jutarnjem programu Redakcija, bila je Milica Filipović, genetičarka.

Iznela je zaprepašćujuće strepnje za budućnost reprodukcije u svetu.

- Stravičan podatak koji je iznela jedna fondacija koja se bavi prećenjem svega ovoga, to je da 2040. godine nijedan par neće moći da začne spontano! Upozorila je, kao uvertira u daljem izlaganju o neophodnosti širenja svesti o reproduktivnom zdravlju.

01:29

VEĆ 2040. GODINE NIJEDAN PAR NEĆE MOĆI DA ZAČNE SPONTANO!?

- Kod nas se do skoro mislilo da je ovo sve za starije parove. To kreće da bude problem i kod mlađih žena! - otkrila je.

Različiti su faktori koji dovode do ovih predviđanja.

- Sve je to posledica savremenog načina života. Izloženi smo masovnim zračenjima. Konstantno smo izloženi stresu. Onog trenutka kad se otkrije uzrok infertilnosti, ona neće postojati. Nemoguće je doći do ovog odgovora - rekla je.

Infertilitet

Infertilitet ili neplodnost se definiše kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava). Neplodnost je intimni problem bračnog para. To je težak i ozbiljan medicinski i socijalni problem, jer u oko 50% slučajeva postoje neizlečiva oštećenja reproduktivnih organa. Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu je sterilno. Muški faktor neplodnosti je uzrok u 45%, ženski u 45%, a u 10% slučajeva, oboje su odgovorni.

- U 30 odsto slučajeva nećemo saznati zašto jedan par ne može da začne spontano - dodala je.

U nastavku je ispričala kako je broj prijava koji je stigao u velikom broju za reproduktivni materijal, dokaz koliko je on potreban Srbiji.

Dok ceo svet priča o prenaseljenosti planete Zemlje, Ilon Mask, suprotno tome, smatra da su fabrička porodilišta ili "farme beba" budućnost Planete, a kao rešenje za neplodnost napravio je futuristički film koji pokazuje izgled te "laboratorije".

O ovim strašnim predviđanjima, u svojoj antiutopijskoj knjizi, do tančina je predvideo i upozorio Oldos Haksli u knjizi "Vrli novi svet" (Aldous Huxley, Brave New World), koju je napisao još davne 1932. godine.

Tehnološki napredak samo nam je pružio efikasnija sredstva za nazadovanje.

Oldos Haksli

"Roman se zbiva u kalendarskoj godini 2542. (odnosno u 632. Fordove ere) i počinje šokantnom šetnjom kroz porodlište, za koje se ispostavlja da je neka vrsta uzgajališta beba, koje se prave bez seksa – in vitro ili "iz epruveta" – sa tačno predviđenim genetskim karakteristikama, čime se određuje kojem društvenom sloju će pripadati kad odrastu: Alfa, Beta, Gama, Delta ili Ipsilon. Svaki nivo niže, znači i niže mesto u socijalnoj stratifikaciji. U daljem razvoju, njih uslovljavanjem uče da prihvate svoje buduće uloge – pre svega da treba da budu poslušni potrošači."

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track