Otkrivamo više o bolestima creva: Simptomi, dijagnoza i izazovi u lečenju
Foto: Shutterstock

Otkrivamo više o bolestima creva: Simptomi, dijagnoza i izazovi u lečenju

Život -

Dijareja, mučnina, povraćanje, stomačni bolovi, povišena telesna temperatura praćena umorom i gubitkom na težini, bolni zglobovi – samo su neki od simptoma koji mogu da ukazuju na prisustvo inflamatornih, odnosno zapaljenskih bolesti creva. Iako uzrok nastanka još uvek nije jasno definisan, procenuje se da od ovih bolesti, među kojima se ističu ulcerozni kolitis, Kronova bolest i nespecifični kolitis, pati oko tri odsto evropske populacije.

Dr Rastko Radović
Dr Rastko Radovićfoto: Promo

Dr Rastko Radović, gastroenterohepatolog iz MediGroup sistema objašnjava da se ove bolesti najčešće

javljaju između 15. i 30. godine života, dok se drugi starosni pik registruje između 55. i 65. godine života.

“Postoji sumnja da genetska predispozicija, nenormalan odgovor imunog sistema na crevne mikroorganizme, sklonost ka autoimunim bolestima kao što su Hashimoto i reuma, mogu dovesti do pojave ovih bolesti. Među ostalim faktorima nastanka ističu se izostanak dojenja, upotreba antibiotika u ranom detinjstvu, način ishrane, pušenje, stres, poremećaj sna, kao i deficit vitamina D”, navodi dr Radović.

U svetu inflamatornih bolesti creva izdvajaju se dva glavna entiteta: ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Međutim, zanimljivo je da samo 10 do 15 odsto pacijenata pripada trećoj grupi, koja nosi naziv nespecifični kolitis. Dijagnoza nespecifičnog kolitisa se postavlja ukoliko je nemoguće utvrditi da li se radi o Kronovoj bolesti ili ulceroznom kolitisu.

Kronova bolest je hronična i sistemski rasprostranjena bolest koja može zahvatiti bilo koji deo digestivnog trakta, ali su u najvećem broju slučajeva upalni procesi locirani u ileumu (završnom delu tankog creva) i kolonu (debelom crevu). Ova bolest dovodi do zadebljanja zida creva, upalnih promena po tipu “kaldrme” a nekad i gnojnih nakupina (apscesi) ili patoloških komunikacija (fistule).

Današnje pretpostavke o uzrocima nastanka Kronove bolesti se uglavnom fokusiraju na interakciju tri faktora: genetske predispozicije, faktora sredine i nenormalnog imunskog odgovora. Kada govorimo o ulceroznom kolitisu, genetski faktori i faktori sredine utiču na nastanak ovog oboljenja.

Sa sličnim karakteristikama, ulcerozni kolitis se razlikuje od Kronove bolesti po tome što zahvata samo debelo crevo. Cilj lečenja obe bolesti je postizanje što dužeg perioda remisije - perioda stabilnosti bez simptoma ili sa minimalnim simptomima.

Tokom poslednjih godina došlo je do porasta broja obolelih u različitim delovima sveta, što ukazuje na globalni zdravstveni problem.

S obzirom na to da je reč o hroničnim bolestima, potpunog i konačnog izlečenja nema, te je prevencija izuzetno važna. Lečenje zavisi od toga da li je reč o lakšim ili težim oblicima oboljenja. U prvom slučaju, prepisuje se terapija lekovima poput aminosalicilatima, kortikosteroidima, imunomodulatorima, ponekad I antibioticima. U ozbiljnijim slučajevima, hirurška intervencija može biti neophodna za uklanjanje oštećenih delova gastrointestinalnog trakta.

Doktor Radović ističe važnost redovnih kontrola kod gastroenterologa, pridržavanje propisane terapije i brzo reagovanje na pogoršanje stanja. Takođe, psihička podrška okoline, zdrav način života i ishrana imaju ključnu >ulogu u poboljšanju kvaliteta života obolelih. U cilju prevencije ovih bolesti, savetuje se izbegavanje antibiotika u ranom detinjstvu, pravilna ishrana, prestanak pušenja i redovne laboratorijske analize krvi i stolice, kao i kolonoskopske kontrole za prve srodnike obolelih.

S obzirom na to da inflamatorne bolesti creva na prvi pogled deluju nevidljivo, prvim izraženim simptomima se često ne posvećuje potrebna pažnja, iako ova oboljenja mogu imati ozbiljne i teške posledice. Zbog toga je veoma važno dobro razumeti simptome, dijagnozu i izazove u lečenju kako bi se pacijentima olakšao život sa ovim oboljenjem.

U MediGroup sistemu su na raspolaganju specijalistički pregledi internista gastroenterologa, koji će na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i dijagnostičkih procedura, postaviti preciznu dijagnozu i propisati terapiju ukoliko je to potrebno. Vrhunski tim lekara će se pobrinuti da na jednom mestu rešite sve potrebne preglede i na taj način odgovorno postupate prema vašem zdravlju.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track