KAKO SE JEDNA OD NAJBOGATIJIH ZEMALJA BORI SA PUŠENJEM: Zamena umesto zabrane
Foto: Shutterstock

KAKO SE JEDNA OD NAJBOGATIJIH ZEMALJA BORI SA PUŠENJEM: Zamena umesto zabrane

Život -

Govoreći u Vestminsterskoj palati, na koji način bi mogao da se smanji pritisak na zdravstveni sistem u Ujedinjenom kraljevstvu, premijer Riši Sunak je borbu protiv duvanskog dima označio kao ključnu, piše sajt EUreporter. Britanski predsednik vlade adekvatan odgovor vidi u strategiji „swap to stop“, odnosno, podsticanju bezdimnih alternativa kao pragmatičnom rešenju u odnosu na klasično pušenje. Takođe, ističe se važnost da građani, a posebno pušači budu informisani kako bi doneli najbolje odluke za sebe.

 predsednik Vlade Velike Britanije Riši Sunak
predsednik Vlade Velike Britanije Riši Sunakfoto: Shutterstock

U Ujedinjenom kraljevstvu je prepoznato da će punoletni pušači lakše prestati da puše ako im se ponudi bezbedna alternativa, koja zadovoljava njihovu potrebu za nikotinom.

„Ako pomognemo odraslim pušačima da pređu sa cigareta na bezdimne alternative, to može doneti konkretne prednosti po javno zdravlje, bolje je pravovremeno reagovati nego čekati da se pojavi veći problem, pa delovati“, smatra britanski premijer.

On povezuje ovu politiku sa širim pristupom javnom zdravlju. Ukazao je na deklaracije koje se nalaze na hrani i piću koje informišu kupce o broju kalorija, kao i na obezbeđivanje lekova protiv gojaznosti onima kojima je potrebna ozbiljnija pomoć. Sam premijer ne puši i ne pije, ali priznaje da je zavisan od pića koje sadrži šećer iz trske, a ne fruktozu, što je bolje za njega.

Sa tom njegovom tvrdnjom se ne bi složila Svetska zdravstvena organizacija koja od nas traži da prestanemo da konzumiramo šećer, bez prelaska na zamene za šećer. Suprotno od SZO, britanska Nacionalna zdravstvena služba, kaže da svi zaslađivači na tržištu prolaze „strogu procenu bezbednosti“, a to mišljenje dele i američka Agencija za hranu i lekove i nemački Savezni institut za procenu rizika.

pušenje, duvanski dim
foto: Shutterstock

SZO se takođe rukovodi i principom zabrane, kada je reč o bezdimnim alternativama, uprkos tome što one mogu da imaju važnu ulogu kao bolja opcija za pušače koji ne žele da prestanu da puše, sa čime su saglasna, ne samo zdravstvena tela u UK, već i u Holandiji, na primer. Tokom protekle decenije značajno je porasla podrška institucija javnog zdravlja i stručnjaka koji prepoznaju bezdimne alternative kao bolji izbor za pušače.

Nije slučajnost da je najniža stopa pušenja, od samo 5%, u Evropi u Švedskoj, koja je odavno uvela alternativu konzumiranju cigareta, u obliku duvana za oralnu upotrebu. Stopa kancera, uključujući kancer usne duplje, značajno je smanjena otkako su Šveđani ostavili cigarete, pri čemu oni koji ne mogu da ostave nikotin često prelaze na manje štetne zamene.

U idealnom svetu bi najbolji način iskorenjivanja cigareta bio da ljudi nikad ne počnu da puše. Međutim, idealizam ne treba da bude neprijatelj dobrom i zato su elektronske cigarete i druge bezdimne alternative bolji, a često i jedni način da pušači ostave cigarete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track