"VRATILA SAM SE OD PRIJATELJICE I OSETILA SVRAB" Pančevka već 15 dana MUKU MUČI s ovim insektima: "Kriju se u dušecima, tepisima"
Foto: Profimedia

deca ih donela sa ekskurzije

"VRATILA SAM SE OD PRIJATELJICE I OSETILA SVRAB" Pančevka već 15 dana MUKU MUČI s ovim insektima: "Kriju se u dušecima, tepisima"

Život -

Učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Pančeva, koji su se nedavno vratili s letnje ekskurzije na Ohridu, doneli su sa sobom „žive suvenire“ – stenice. Vođe puta javile su roditeljima pre polaska za Pančevo da su poslednjeg dana letovanja primećeni ujedi ovih insekata po telima neke dece, piše pancevac-online.rs.

Njihovoj redakciji javila se sugrađanka koja tvrdi da se sa ovom pošasti bori već 15 dana, te da ih je u svoj stan unela nakon što je pomagala prijateljici da ih suzbije u svom stanu. Nije navela kako su stenice dospele u stan njene prijateljice.

Stenice
foto: Profimedia

Dve nedelje traje moja borba sa stenicama. Dva sata nakon što sam se vratila od koleginice, ja sam ih osetila u kosi. One se kriju u dušecima od kreveta, ramovima slika, iza ormara, u tepisima. Za sada nisam vršila tretmane u svom stanu - navela je čitateljka (identitet poznat redakciji), dodajući da je njena koleginica već četiri puta angažovala stručne službe za deratizaciju, ali bezuspešno.

žena, kosa, svrab
foto: Profimedia

Gordana Blitva, veterinar, potvrdila je da su se stenice pojavile u više domova u Pančevu, te da se radi na njihovom suzbijanju, ali da je to teška i dugotrajna borba.

Stenice su mali, beskrilni insekti koji se hrane krvlju i ne napadaju samo ljude, već i ptice, glodare, pse, mačke, miševe… Zato je veoma bitno uništiti ih što pre, kako bi se sprečila potencijalna zaraza. Ujed stenice se skoro i ne oseti, jer njihovo telo proizvodi jednu vrstu anestetika. Ljudi uglavnom primete da imaju problem kada vide ujede na svojoj koži i osete svrab.

(Kurir.rs/Telegraf/ Pancevac-online)

Bonus video:

03:42

STENICA IMA I U UTIČNICAMA! Pedijatar objasnio zbog čega nakon ujeda ostaje VIŠE FLEKA NA KOŽI: Pre ujeda anesteziraju žrtvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track