VERUJE SE DA SE KUMSTVO NE ODBIJA: Sveštenik otkriva da li ima istine u narodnim verovanjima i da li je to zaista NEOPROSTIV GREH
Foto: Shutterstock

u pitanju su obična sujeverja

VERUJE SE DA SE KUMSTVO NE ODBIJA: Sveštenik otkriva da li ima istine u narodnim verovanjima i da li je to zaista NEOPROSTIV GREH

Život -

Nekada je odabirom kuma porodica bivala zauvek vezana onu koja joj kumuje, ali izgleda da se danas sa svakim kolenom kumovi menjaju.

Kum je glavni svedok pred Bogom i ljudima na venčanju, on krštava decu, venčava i vezan je za tu porodicu sve do smrti.

Izabrati nekoga za kuma krupna je odluka, a s druge strane veoma je velika odgovornost kada nam neko pokloni poverenje i izabere nas za ovu bitnu ulogu.

Kumstvo
foto: Profimedia

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu. U našem narodu vekovima postoji izreka "kumstvo se ne odbija", a evo kakve nas posledice očekuju prema starom narodnom verovanju ukoliko ipak odbijemo ovu važnu ulogu:

Kumstvo
foto: Profimedia

Prvo verovanja se odnosi na odbijanje kumstva na venčanju, te kaže da će onaj koji odbije celog života biti nesrećan i nikada neće pronaći svoju srodnu dušu, jer je odbio da pred Bogom i ljudima svedoči o braku dvoje ljudi.

Neki ljudi veruju da ovaj čin donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja.

- Kum je osoba od poverenja, najčešće najbolji prijatelj. Ako vas za kuma pozove neko ko vam nije blizak, logično je da ćete se dvoumiti. I zato je najbolje biti iskren – kaže arhimandrit Nikitović.

Venčanje, Svadba, Kum
foto: Profimedia

Drugo narodno verovanje kaže da čovek koji odbije da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati poroda. On će se smatrati nepodobnim roditeljem, jer nije spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

- Taman posla! To su obična sujeverja koja se krše sa pravoslavljem. Kum treba da bude duhovni vodič svom kumčetu. Da ga vodi kroz život i bude oslonac. A kako to da bude, ako ne želi – pita Nikitović.

Venčanje, Svadba, Kum
foto: Profimedia

Dodaje da je kumstvo sada dosta drugačije nego što je ranije bilo. Stara kumstva su bila održavanija i na neki način jača, dok se danas na ovakav čin više posmatra kroz nekakvu materijalnu prizmu.

- Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju, ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E, ni to nije utemeljeno u pravoslavlju – jasan je arhimandrit.

Dobro poznata izreka da "kum nije dugme" može se često čuti kod nas. Zato, ukoliko vas neko odabere za tu vrlo važnu životnu ulogu, budite ponosni i uživajte u svemu što kumstvo donose, bez opterećenja oko materijalnih stvari, jer je to, pre svega, neraskidiva duhovna veza.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

01:34

KUMSTVO KRUNISALI PESMOM KOJA JE ZAPALILA JUTJUB: Malo ko zna da je Aleksandra Mladenović kuma Nenada Manojlovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track