Brzina spasava život!

Sepsa ili trovanje krvi izuzetno je teška bolest koja ubije više ljudi od infarkta

Brzina spasava život!

Život -
Svake četiri sekunde trovanje krvi odnese jedan život na planeti. Pre dve godine postala je hitno stanje u medicini

Sepsa ili trovanje krvi spada u hitna medicinska stanja. Svake tri-četiri sekunde ova opaka bolest odnese jedan život na planeti! Šanse za preživljavanje manje su sa svakim satom odlaganja terapije antibioticima. Prva četiri sata su tzv. zlatni sati, u kojima je ključno prepoznati infekciju kako bi se pravovremeno reagovalo i smanjile šanse za trajna oštećenja kod pacijenata.

Sepsa je danas jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Njena učestalost u poslednjih deset godina se utrostručila. U mnogim zemljama češća je od moždanog udara, srčanih bolesti, infarkta miokarda i drugih oboljenja kojima se posvećuje mnogo više pažnje. U Srbiji je prošle nedelje prvi put obeležen Svetski dan borbe protiv sepse. Tim povodom u svečanoj sali dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu organizovan je kurs pod nazivom Savremen pristup u dijagnostikovanju i lečenju sepse, na kojem su stručna mišljenja razmenili najveći znalci iz ove oblasti.Prof. dr Vesna Bumbaširević, direktorka Centra za anesteziologiju i reanimatologiju, kaže da sepsa može da se desi svakome.

- Ona ne bira ni pol ni uzrast. Povećanje broja obolelih srazmerno je uvećanju rizične grupe pacijenata s oslabljenim imunološkim sistemom, a njemu je doprinela i prekomerna, nekontrolisana upotreba antibiotika. Sepsa je 2010. godine uvršćena u hitna stanja u medicini, stoga treba da se leči i tretira s istom brzinom i efikasnošću kao i srčani udar, moždani udar i ozbiljne traume, o kojima se mnogo više govori - ističe dr Bumbaširević.

Kako stručnjaci objašnjavaju, sepsa nastaje kada reakcija organizma na infekciju oštećuje sopstvena tkiva i organe. Može da vodi u šok, višestruko otkazivanje organa i smrt, pogotovo kada se ne otkrije na vreme i ne leči pravilno. Postoje tri stadijuma u razvoju sepse. Prvi je kada se uzročnici lokalne infekcije, na primer na plućima, napuštaju mesto infekcije i ulaze u krvotok. Nastaje takozvani sindrom sistemskog inflamatornog odgovora (SIRS).

U sledećem stadijumu funkcija zahvaćenog organa slabi ili otkazuje, a u trećem ostali organi počinju da otkazuju istovremeno ili jedan za drugim. Ako je to kardiovaskularni sistem, tada naglo pada krvni pritisak. To stanje naziva se i septički šok.Lekari postavljaju dijagnozu sepse ako postoji infekcija, temperatura iznad 38,3, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, promena mentalnog stanja, otoci ili zadržavanje tečnosti, povećanje vrednosti šećera u krvi a da pacijent nema dijabetes. Lečenje mora odmah da se sprovede.Maja: Bitna je brzinaNovinarka RTS Maja Žeželj, koja je prošle godine imala teška iskustva sa sepsom, podržala je globalnu kampanju borbe protiv te teške bolesti.- Veoma je važno da čovek prepozna simptome, da odmah reaguje i da uhvati prve, zlatne sate, kako bi se infekcija konstatovala i pacijent dobio odgovarajuću terapiju. Bolest može da počne na razne načine, a prvi simptomi su slični virusnoj infekciji, što znatno otežava njeno dijagnostikovanje - naglasila je Žeželjeva.

Simptomi> infekcija> temperatura iznad 38,3> ubrzano disanje> ubrzan rad srca> promena mentalnog stanja> otoci> povišen šećer

Dugoročne posledice sepse> nervna i mišićna slabost> hronični bol> posttraumatski stresni sindrom> kognitivna oštećenja> depresija

Maja: Bitna je brzina

Novinarka RTS Maja Žeželj, koja je prošle godine imala teška iskustva sa sepsom, podržala je globalnu kampanju borbe protiv te teške bolesti.

- Veoma je važno da čovek prepozna simptome, da odmah reaguje i da uhvati prve, zlatne sate, kako bi se infekcija konstatovala i pacijent dobio odgovarajuću terapiju. Bolest može da padne na razne načine, a privi simptomi su slični virusnoj infekciji, što znatno otežava njeno dijagnostifikovanje - naglasila je Žeželjeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track