U njima je ceo svet

Oči su organ čula vida i zaslužne su za većinu informacija koje dobijamo

U njima je ceo svet

Život -
Najčešće smetnje u vidu su takozvana siva mrena, upala sluzokože oka i daltonizam

Oči su ogledalo duše. U njima se nedvosmisleno očitavaju naša osećanja, uz njihovu pomoć neverbalno komuniciramo, ali nam pomažu i u koordinaciji. Mnogi nisu ni svesni da sve to duguju čulu vida, koje važi za jedno od najvažnijih ljudskih čula, a oko nema samo estetsku funkciju.Prof. dr Ivan Stefanović, načelnik Klinike za očne bolesti KCS, za Dr Kurir kaže da je u pitanju veoma važan organ, koji je zaslužan za 80 odsto informacija koje u životu primimo.

- Oko je organ vida. Sastoji se od tri ovojnice, sočiva i staklastog tela. Osnovna funkcija očiju je vid, stvaranje slike o spoljnom svetu. Slika se stvara na mrežnjači i očnim živcem prenosi u mozak, gde se obrađuje i konačno uobličava - objašnjava dr Stefanović i dodaje da je „oko kamera, a mi gledamo centrom za vid u mozgu“.

Prema njegovim rečima, oko je smešteno u takozvanu orbitu, lobanjsku koštanu zdelu, koja štiti sve njegove strukture. Opremljeno je, ističe taj stručnjak, očnim kapcima, koji se pri naglom približavanju predmeta oku refleksno zatvaraju, zatim trepavicama, koje odstranjuju suvišnu prašinu, a nad kojima su obrve, koje sprečavaju da znoj sa čela dospe u oko.

- U vidu mogu nastati i smetnje kao što su slabovidost i slepilo, koje predstavljaju veliki hendikep.Manje ozbiljne mane su siva mrena, daltonizam, pa i upala sluzokože oka. Refrakcione anomalije poput kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma ne smataraju se oboljenjima, jer oko pritom može biti anatomski zdravo. Za razliku od oboljenja, ove anomalije se ne leče, već se koriguju nošenjem naočara - navodi dr Stefanović.

Najčešća oboljenja, kaže on, jesu zapaljenja prednjeg segmenta, konjunktivitisi, katarakte ili zamućenja sočiva, kao i glaukom, odnosno bolest povišenog intraokularnog pritiska.- Njihovo lečenje obavlja se medikamentozno i hirurški, a najučestalije su operacije katarakte, strabizma, suznih puteva, glaukoma, vitrektomije, ablacije retine i transplantacije rožnjače - kaže sagovornik Dr Kurira.

Hrana za zdrave oči:> vitamin C - citrusno voće, jagode, papaja, dinja, zelena paprika, paradajz i lisnato zeleno povrće> vitamin E - biljna ulja, badem, kikiriki> vitamin A - mleko i mlečni proizvodi, žumance, riba> lutein i zeaksantin - brokoli, kelj, paprika, kukuruz, grašak, peršun> cink - meso, pivski kvasac, žitarice> selen - plodovi mora i pečurke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track