Vežbe za centralni nervni sistem

Serija vežbi potencirane postaktivacije fitnes instruktora Milana Lazovića

Vežbe za centralni nervni sistem

Život -
Ovaj trening čini da uigraniji rekreativci skaču više, izdrže duže, podignu teže i trče brže

Trening sa otporom ili potencirana postaktivacija (TPPA) metod je vežbi koji je namenjen nešto iskusnijim rekreativcima, a omogućava im da skoče više, izdrže duže, podignu teže i trče brže.Kao što smo nagovestili u prošlom broju, TPPA trening služi da se telo pripremi za svojevrstan napor koji ga očekuje na glavnom, eksplozivnijem treningu.

Fitnes instruktor Milan Lazović objašnjava da prethodni set od četiri vežbe služi da se kod individue poveća snaga, njena skočnost, izdržljivost i brzina. Vežbe se rade u što više ponavljanja, za razliku od ovog treninga, za koji će vam trebati između pet i 30 minuta.

- Ovaj metod služi da optereti mišiće pre glavnih vežbi koje slede. Na taj način se aktivira centralni nervni sistem, koji nakon toga stimuliše motorne jedinice koje koristimo za snagu mišića. Ovako povećavamo takozvani H refleks, koji čini da se efikasnost trajanja nervnih impulsa ka mišiću pojača - objašnjava Lazović i naglašava da se vežbe rade u tri serije i da nisu predviđene za početnike.

A Otpor za leđa

Postavite telo u klečeći položaj na jednom kolenu. Zakačite elastičnu traku na čvrsto i stabilno mesto i na obe ručice stavite peškir ili neku jaku tkaninu. Čvrsto šakom se uhvatite za tkaninu i čitavu elastičnu traku povucite ka sebi. Zatim vratite traku u početni položaj ispruženih ruku. Vežbu uradite u 10-15 ponavljanja.

B Velika ležeća sklopka

Lezite na strunjaču, opružite ruke tako da budu upravne na telo, a noge malo odignite od poda. Napravite pregib u kuku tako što ćete istovremeno spajati ruke i noge iznad vas, a nakon toga ih ponovo opružite u početni položaj.

Vežbu uradite u 10-15 ponavljanja.

C Hamer pregib s potiskom za rame

Postavite telo u stojeći stav s jednom odignutom nogom na steperu ili stolici. Elastičnu traku zakačite ispod drugog stopala. Početak vežbe izvodi se s pregibom u laktu, nakon toga opružite ruke pored glave ka gore. Vratite ruke u početni položaj, opruženo pored tela. Vežbu uradite u 10-15 ponavljanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track