U OVOJ ZEMLJI ŽIVE NAJZDRAVIJA DECA NA SVETU: Mama otkrila šta roditelji u toj državi rade DRUGAČIJE! "Od malih nogu ih uče ovome"
Foto: Profimedia

specifična kultura

U OVOJ ZEMLJI ŽIVE NAJZDRAVIJA DECA NA SVETU: Mama otkrila šta roditelji u toj državi rade DRUGAČIJE! "Od malih nogu ih uče ovome"

Život -

Lekar i farmaceut Sagen Išizuka je 1986. godine skovao japansku filozofiju pod nazivom "shokuiku". Naziv je izveden iz dve reči, koje znače "jesti" i "rasti". Ova filozofija podstiče roditelje i škole da nauče decu odakle dolazi njihova hrana i kako ona utiče na naš um i telo.

Ovaj koncept je deo japanske kulture i velik je razlog zašto je ta zemlja dom najzdravije dece na svetu.

Prema podacima UNICEF-a, među 41 razvijenom zemljom Evropske unije i OECD-a, Japan je jedina zemlja u kojoj manje od jednog od petero dece ima prekomernu težinu.

Japan, japanci
foto: Profimedia

Kao majka koja odgaja ćerku u Japanu, Juko Tamura je napravila spisak šta japanski roditelji rade drugačije kako bi odgajili srećnu i zdravu decu.

Rano sprovode "shokuiku"

Japanski lekari podstiču buduće majke da se pridržavaju uravnoteženih obroka koji se nazivaju "ichijū-sansai".

U središtu je činija pirinča i miso supe, praćena jelom fokusiranim na proteine i dva priloga od povrća (poput algi ili pečurki) za odgovarajuće vitamine, minerale i vlakna.

Pirinač
foto: Profimedia

Kako deca odrastaju, počinju da uče o zdravim prehrambenim navikama. A vlada je 2005. godine donela temeljni zakon o "shokuikuu" za promovisanje "shokuikua".

U nekim predškolskim ustanovama deca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.

Podstiču razgovore o kutijama za ručak

Preko 95% japanskih osnovnih i srednjih škola ima sistem školskih obroka koje planiraju nutricionisti, dok učenici aktivno učestvuju u procesu posluživanja ručka.

Obroci se poslužuju u kutijama za užinu ili ručak i igraju važnu ulogu u promovisanju "shokuikua".

- Vaspitačica u vrtiću moje ćerke podstiče decu da razgovaraju o tome šta se nalazi u njihovim kutijama. To čini vreme ručka prijatnijim, a deca se osećaju podstaknuta da probaju novu hranu - ili čak izraze nesviđanje prema određenoj hrani - kada je pronađu u kutijama svojih prijatelja, kaže Tamura, prenosi Index.hr.

Obroci se uvek pripremaju od lokalnih, svežih namirnica. Deca konzumiraju sezonsko povrće i voće, a izbegava se hrana s visokim udelom masti i aditivima.

Japan, Hrana, Pirinač, Japanci, Riža
foto: Shutter

Tamura kaže da joj kiseljenje hrane i zamrzavanje povrća i voća pojednostavljuje svakodnevno kuvanje. Japanci kupuju sezonske namirnice, pa ih pripremaju tako da ih sačuvaju i konzumiraju kada one nedostaju u prodaji.

Umesto soka piju vodu ili čaj

Tamura kaže da svojoj ćerki ne ograničava pristup voćnim sokovima i šejkovima, ali devojčica zna da takvi napici nisu dobar izbor.

- Rano sam upoznala dete sa čajem od ječma, koji je bogat mineralima i ne sadrži kofein. To je popularan izbor među Japancima svih starosnih grupa i izvrsna alternativa slatkim čajevima i aromatizovanim pićima iz prodavnice. Pomaže vam i da smanjite dnevni unos kalorija.

čaj
foto: Profimedia

Drugi način na koji sprovodim "shokuiku" kod kuće je pripremanje smutija od svežeg voća i jogurta sa svojom ćerkom. Razgovaramo o tome kako voće raste i odakle dolazi. Ovakva iskustva preneće njene današnje zdrave prehrambene navike u budućnost, zaključuje ova majka iz Japana.

(Kurir.rs/Blic žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track