KRISTINU ZABOLELO GRLO, PA SU JOJ AMPUTIRALI I NOGE I RUKE: Lekari mislili da je GRIP, a ono što se desilo nije mogla NI DA SANJA
Foto: Printscreen/Facebook/Kristin Fox

FOTO

KRISTINU ZABOLELO GRLO, PA SU JOJ AMPUTIRALI I NOGE I RUKE: Lekari mislili da je GRIP, a ono što se desilo nije mogla NI DA SANJA

Život -

Kristini Foks iz Ohaja morali su da amputiraju obe ruke i noge nakon što je dobila grip - koji je dalje nastavio da pravi haos u njenom telu. Na prvi pogled, običan grip se kasnije razvio u bakterijsku infekciju i sepsu.

Majka dvoje dece imala je 38 godina, kad se razbolela od gripa u martu 2020. godine. Otišla je na hitnu gde je otkrila da se zarazila gripom i dobila lek, nakon čega su je lekari poslali kući. Ipak, tokom sledećeg dana se njeno stanje samo pogoršalo.

- Najbolja prijateljica mi je poslala poruku i pitala me kako se osećam. Odgovorila sam joj da se osećam kao da umirem i to je bila zadnja poruka koju je dobila od mene, priseća se Foks.

Dva sata kasnije, kontaktirala je prijateljicu koja je medicinska sestra kako bi došla da joj proveri vitalne funkcije.

- Došla je i rekla da hitno moramo da idemo - rekla je Foks koja se manje od 24 sata nakon prve posete lekaru, vratila na hitnu.

Kako kaže, nakon toga se ničega ne seća jer joj je telo palo u septički šok i poprimilo ljubičastu boju. Lekari su ju stavili u medicinski indukovanu komu jer su verovali da nešto prikriva infekciju, ali niko do sledećeg dana nije potvrdio da se radi o sepsi.

Sepsa je ozbiljno stanje u kom telo nepravilno reaguje na infekciju. Može napredovati do septičkog šoka, što uzrokuje izuzetan pad krvnog pritiska koji može oštetiti pluća, bubrege, jetru i druge organe. U slučajevima kad je oštećenje ozbiljno, može uzrokovati i smrt.

Prema statistikama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tokom jedne godine najmanje 1,7 miliona odraslih u SAD-u razvije sepsu i gotovo 270 hiljada umre od infekcije.

- Rekli su da se pripremim za gubitak udova jer su me stavili na toliko vazopresora - nastavila je da prepričava Foks.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, vazopresori su lekovi koji uzrokuju porast krvnog pritiska i mogu izazvati značajan vazospazam s potencijalnim nedostatkom dopremanja krvlju u više delova tela, uključujući gornje i donje ekstremitete.

Foks kaže da su zbog toga lekari u početku mislili da će izgubiti par prstiju na nogama ili rukama, ali to nije bilo ni približno onome što se desilo.

Krajem marta, obe noge su morale da joj budu amputirane noge ispod kolena. Stanje ruku joj se s vremenom pogoršavalo, zato su joj početkom aprila amputirane ruke ispod laktova.

- Proslavila sam svoj 39. rođendan u indukovanoj komi. Celo iskustvo bilo je nadrealno. Otišla sam na hitnu zbog teškog gripa i probudila se bez ruku i nogu usred globalne pandemije, objašnjava Foks.

"Nikada neću vratiti svoje ruke i noge"

Priseća se kako su svi lekari oko nje imali maske, što ju je na početku preplašilo jer nije znala što se desilo. S vremenom je hrabro prihvatila svoju novu stvarnost.

- Ne postoji ništa što će ovo promeniti. Nikada neću vratiti svoje ruke i noge. Dakle, bilo je pitanje "borbe ili bega" i shvatila sam od prvog trenutka da se moj život zauvek promenio, prepričava.

Nakon nekoliko nedelja, Foks je mogla da napusti bolnicu i po prvi put u nekoliko meseci videti svog sina Landona i ćerku Laiken. Kako kaže, u početku nije htela da joj deca vide rane, zato su joj premotali ruke i noge.

- Ostala sam pokrivena. U jednom trenutku, moj je sin rekao mužu da zna za mamine ruke. Vidio ih je preko Zoom-a, otkrila je Kristina.

Kristina Foks
foto: Printscreen

Morala je da obavi 12 nedelja fizikalne terapije koja je trajala oko tri sata dnevno, na Institutu za rehabilitaciju Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburg u Pensilvaniji.

- Moram ovo da prebrodim jer moram da budem mama svojoj deci. Mogli su da oplakuju ​​moju smrt. Nisu. Moram da se borim na terapiji svaki dan da bih bila mama kakva je njima potrebna, veruje Kristina.

Iako je prvenstveno brinula za svoju decu, razmišljala je i o širem "delovanju" svog oporavka na druge.

- Zaposlena sam kao administrator, imam studente koji me gledaju, prijatelje moje dece, nećake i nećakinje - imam mnogo mladih očiju koje me prate. Način na koji sam reagovala na kraju svega ovoga će odrediti ishod njihova razmišljanja o tome - objašnjava Foks.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

04:02

VRATILA SE DEČIJA BOLEST OD 100 DANA! Milićević otkrio: Raste broj slučajeva, intezivan je kašalj, a MOŽE DOĆI DO GUBITKA SVESTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track