NAJSTARIJI SIJAMSKI BLIZANCI NA SVETU: Lekari su tvrdili da neće preživeti duže od 24 sata, ali SUDBINA je imala druge planove
Foto: Printscreen/Youtube

neverovatna priča

NAJSTARIJI SIJAMSKI BLIZANCI NA SVETU: Lekari su tvrdili da neće preživeti duže od 24 sata, ali SUDBINA je imala druge planove

Život -

Roni (Ronald Li) i Doni (Donald Li) Galion su bili najstariji sijamski blizanci na svetu, kako je pisalo u Ginisovoj knjizi rekorda za 2009. godinu, a 2014. su prestigli braću Čenga i Enga Banker koji su do tada bili sijamski blizanci sa najdužim životnim vekom.

Nažalost, Roni i Doni su preminuli 2020. godine usled komplikacija sa srcem.

Roni i Doni Galion
foto: Printscreen/Youtube

Inače, njihova priča počinje 1951. godine, a doktori su predviđali da neće živeti više od 24 sata nakon rođenja. Rođeni su u Ohaju, a njihova majka Ajlin nije očekivala blizance. Ovi blizanci su bili spojeni u području karlice i delli su probavni trakt, a u bolnici su proveli prve dve godine života i tada je rečeno da ih je nemoguće bezbedno razdvojiti. Nažalost, lolakne škole su smatrale da blizanci previše odvlače pažnju drugima, pa se nikada nisu školovali i ostali su funkcionalno nepismeni.

Roni i Doni Galion
foto: Printscreen/Youtube

U porodici je bilo 9 dece, pa se njihov otac Vesli dosetio kako da zaradi - vodio ih je po vašarima kao kao cirkusku atrakciju.Obišli su celu Severnu i Latinsku Ameriku, kao i Kanadu. Te turneje su ih napravile poznatim ličnostima, a porodica je imala dovoljno novca.

Posle 30 godina u industriji zabave, bliznaci su 1991. otišli u penziju, a uspeli su i da kupe prvi samostalni stan u Dejtonu, Ohajo. Bili su aktivni u zajednici i živeli koliko-toliko normalan život, bar koliko su im dupla invalidska kolica dozvoljavala. Iako u šou biznis penziji, povremeno su se pojavljivali na televiziji - bili su kod Džerija Springera, u dokumentarcu na Diskaveriju i Kanalu 5.

Roni je 2009. dobio smrnonosnu infekciju na plućima koja je ubrzo ugrozila oba blizanca. Posle hospitalizacije, trebala im je stalna nega. njihov mlađi brat Džim i njegova žena Meri, koji su živeli u istom gradu, nisu mogli da ih prime u svoj dom jer nije imao rampu i ostale potrebne stvari kako bi brinuli o njima na pravi način. Međutim, krenule su donacije i volontiranje pa su uspeli da svoju kuću pretvore u adekvatan dom za braću. Diskaverijev TLC je 2010. objavio dokumentarac koji je upravo pratio priču sređivanja kuće.

"Oni su jedno telo, ali dve vrlo različite osobe", pričao je Džim..

Preminuli su 4. jula 2020. u Dejtonu. Imali su 69 godina.

(Kurir.rs/A.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track