MAJKA I ĆERKA (9) NESTALE BEZ TRAGA: 6 godina niko nije znao šta se dešava sa njima, cela zemlja DIGLA SE NA NOGE, a onda ŠOK OBRT
Foto: Buncombe County Jail

slučaj potresao javnost

MAJKA I ĆERKA (9) NESTALE BEZ TRAGA: 6 godina niko nije znao šta se dešava sa njima, cela zemlja DIGLA SE NA NOGE, a onda ŠOK OBRT

Život -

Kejla Anbehaun nestala je iz svog rodnog grada u američkoj saveznoj državi Ilinois nakon što ju je otela njena majka koja nije imala pravo na starateljstvo. Fotografija devetogodišnjakinje pojavila se u epizodi Netfliksove serije Nerešene misterije (Unsolved Mysteries) koja se bavi roditeljskim otmicama, a prikaz starosne progresije pokazao je kako bi ona danas mogla da izgleda.

Mesecima kasnije neko je u prodavnici u Severnoj Karolini prepoznao Kejlu kao nestalo dete - što je na kraju dovelo do hapšenja njene majke i Kejlinog ponovnog susreta s ocem, piše The Independent. Evo pregleda svega što je poznato o Kejlinoj otmici i povratku, a tu su i pitanja koja ostaju nerešena u slučaju.

Majka i dete nestali 4. jula 2017.

Kejla je rođena 5. jula 2008. u porodici Rajana Iskerke i Heder Anbehaun u zapadnom predgrađu Čikaga. Nakon što se bračni par rastao, sudija je ocu dodelio trajno starateljstvo. Međutim, Kejla je 4. jula 2017. provela praznik sa svojom majkom i trebala je biti vraćena ocu sledećeg dana, na svoj deveti rođendan.

"Prema policijskim informacijama, Heder je poslednji put viđena kako parkira stvari na krov svog automobila", napisao je Iskerka na svom profilu na GoFundMe, platformi za prikupljanje donacija. "Članovi njene porodice rekli su da je otišla na kampovanje na nepoznatu lokaciju u Viskonsinu i da će se vratiti u sredu 5. jula u 19 sati kako bi preuzela Kejlu", objasnio je Iskerka.

Heder i Kejla nisu se pojavile na sastanku koji je odredio sud i odmah je kontaktirana policija te je pokrenuta istraga. Otkriveno je da su svi Hederini računi na društvenim mrežama izbrisani, a njen mobilni isključen. Od 4. jula do nje niko nije mogao doći ni s njom razgovarati.

Kejla
foto: Buncombe County Jail

"Zbog toga sam sledećeg dana podneo prijavu nestanka i za Kejlu i za Heder. Heder se takođe nije pojavila na ročištu 7. juna koje je sama zatražila. Njen advokat danima nije razgovarao s njom, nije znao šta se dogodilo i bio je vrlo zabrinut", govori Kejlin otac.

Majka optužena za otmicu deteta

Nakon što je Iskerka prijavio njihov nestanak, Anbehaun je 2017. optužena za otmicu deteta, stoji u izjavi državnog advokata okruga Kejn. Sudija joj je odredio kauciju od 10.000 dolara. Nakon toga je policija Saut Eldžina pratila brojne tragove i dojave, sarađujući s policijskim službama iz cele zemlje u pokušaju lociranja deteta i Anbehaun.

Iskerka je u međuvremenu apelovao na donacije i informacije, pišući na GoFundMe-u kako planira da iskoristi prikupljenu pomoć za unajmljivanje privatnog detektiva i sve dodatne troškove koji se tiču potrage za njima. "Sigurnost i povratak Kejle glavni su prioritet cele moje porodice i mene i svaka pomoć koju dobijemo kroz ovo finansiranje je vrlo važna", napisao je Iskerka.

Između jula 2017. i maja 2023. prikupljeno je nešto više od 2500 dolara od ciljanih 10.000, a poslednja donacija zabeležena na veb-stranici stigla je pre skoro četiri godine. Međutim, u novembru prošle godine Kejlina slika pojavila se u epizodi Netflksovih Nerešenih misterija.

Na kraju epizode "Oteti od strane roditelja", poslednjeg dela treće Netfliksove sezone, prikazani su nestali posteri i starosna progresija iz Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu decu (NCMEC). Na nešto manje od pet sekundi na ekranu se pojavljuje fotografija Kejle kad je imala devet godina i prikaz kako bi mogla izgledati kao tinejdžerka.

Majka privedena, a devojka se vratila ocu

Fejsbuk stranica "Vratite Kejlu kući" u međuvremenu je takođe promovisala prikaz starosne progresije, ali podelila ju je tek 21. aprila. Napravljena istog dana kad i GoFundMe, pet dana nakon što je Kejla poslednji put viđena u Vitonu sa svojom majkom, stranica ima više od 7000 pratilaca.

Kejla i njena majka bile su uveče 13. maja u regionalnom trgovačkom centru Vestgejt u Ešvilu u Severnoj Karolini, kada ih je primetila osoba u prodavnici "Plato's Closet". Ta osoba je prepoznala Anbehaun i setila se da je dete nestalo, objavilo je u utorak na društvenim mrežama državna advokatska kancelarija okruga Kejn.

Radnik prodavnice odmah je kontaktirao policiju u Ešvilu, koja je kontaktirala policiju Saut Eldžina. Policija Saut Eldžina potvrdila je identitet dveju osoba kao Heder Anbehaun i nestalo dete. Anbehaun (40) je nakon toga privedena, a Kejla se u međuvremenu vratila ocu. Iskerka je u izjavi preko NCMEC-ja rekao da je presrećan što je Kejla na sigurnom kod kuće:

"Želim da se zahvalim policiji Saut Eldžina, Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu decu i svim policijskim agencijama koje su pomogle u njenom slučaju. Takođe želim da zahvali, svim pratiocima na Fejsbuk stranici "Vratite Kejlu kući", koji su pomogli i bili ključni u širenju svesti. Tražimo privatnost dok se ponovno upoznajemo i krećemo s novim početkom."

Jedinstven slučaj

Šef policije Saut Eldžina Džeri Kravick takođe se zahvalio građanima širom zemlje i drugim policijskim službama koji su predano radile na vraćanju Kejle kući. "Presretni smo što možemo izvestiti da je dete u dobrom stanju i dobrog raspoloženja otkako se ponovo ujedinilo s ocem", rekao je Kravick u saopštenju.

Policijske službe u nekoliko su saveznih država slavile razvoj događaja jer je slučaj ponudio nadu istražiteljima i porodicama koje traže davno nestale osobe. "Mislim da je ovo jedinstven slučaj. Neobično, ovo nije slučaj koji se viđa često", rekao je za WLOS poručnik policije Ešvila, Džonatan Braun.

Čudio se kako je Kejlina majka godinama uspevala ostati neprimećena. "Ono što je najneobičnije je mogućnost da svojevoljno godinama ostanete izvan mreže. Obično ostavljaju tehnološke tragove i njima se vrlo lako i brzo uđe u trag. Ovo nije bilo tako", ističe Braun.

Nakon hapšenja u okrugu Bankomb, Anbehaun je položila kauciju od 25.000 dolara i 16. je maja puštena iz pritvora. Zatim se sledećeg dan javila policiji u okrugu Kejn u Ilinoisu, gde je optužena za otmicu.

Majci naređeno da se podvrgne psihijatrijskom veštačenju

Pred sudijom Julijom Jeter pojavila se 18. maja i puštena je uz kauciju i elektronički uređaj za praćenje. Kejlin otac dobio je zaštitu od Anbehaun, kojoj je zabranjeno doći unutar 300 metara od njegovog prebivališta i ne može napustiti Ilinois bez dopuštenja suda, objasnio je za The Independent sekretar Odeljenja državnog tužioca okruga Kejn.

Slučaj Heder Anbehaun otada je obeležen nizom saslušanja - uključujući i ono od 8. novembra kada joj je naređeno da se podvrgne psihijatrijskom veštačenju. Još se nije izjasnila o optužbi za otmicu. Ovakvo krivično delo u Ilinoisu može značiti zatvorsku kaznu od jedne do tri godine, često uz uslovno puštanje na slobodu.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track