DAVALI SU MI TRI MESECA ŽIVOTA: 35 godina kasnije i dalje sam tu, imao sam 5% šanse da pobedim RAK PLUĆA, ovo je bio prvi simptom
Foto: X@Daily_Express/Cancer Research UK

IZBORIO SE

DAVALI SU MI TRI MESECA ŽIVOTA: 35 godina kasnije i dalje sam tu, imao sam 5% šanse da pobedim RAK PLUĆA, ovo je bio prvi simptom

Život -

Teri Kavanou (77), penzionisani stolar koji živi u Liverpulu, nikada nije zapalio cigaretu, a bavi se fizičkom aktivnošću, redovno trči maratone. Ipak, pošto život čudno meša karte pa je pre 35 godina njemu otkriven - rak pluća.

U početku su svi, kao i on, bili šokirani onim što su mu lekari rekli s obzirom na ovo prethodno navedeno. Stručnjaci su mu rekli da ne očekuje dug život posle dijagnoze, rekli su mu da ima samo 5% da preživi, a on im je dokazao suprotno.

Kako je sve počelo?

Nedugo posle 43. rođendana, primetio je kod sebe kratak dah ali "zveckanje" u plućima koje nije htelo da prestane, što ga je nateralo da poseti lekara. U početku lekar nije bio preterano zabrinut, ali posle iskašaljavanja krvi, Teri je otišao u bolnicu.

- Bilo je to tokom božićnog perioda i nisam želeo da čekam još jedan pregled kod lekara opšte prakse. Kada su testovi otkrili da je u pitanju rak, to me je jednostavno rastrglo - iskreno kaže Teri, piše "Express".

Kako kaže, rekli su mu da ima samo još tri meseca života. Teri nije mogao da veruje u dijagnozu pošto je trčao maratone, igrao ragbi i vozio bicikl uz to što je bio nepušač. Srećom, operacija je bila moguća na koju je i otišao i gde su mu otklonili polovinu levog plućnog krila koje mu je spasilo život.

- Još se sećam reči hirurga posle buđenja iz operacije "da je zadovoljan što su rano otkrili rak" - kaže Teri.

Kada je napustio bolnicu, duboko je udahnuo i tada je znao da će njegov život biti drugačiji.

U međuvremenu je Teri postao i deda, dobio je unučiće i zahvalan je bogu na tome. Takođe, trudi se da učestvuje u misijama da podigne svest osobama obolelih od raka pluća i da im pomogne u tome. Prikuplja sredstva preko dobrotvorne organizacije protiv raka i pomaže pacijentima u njihovom problemu.

Simptomi raka pluća:

  • Kašalj koji ne nestaje i posle tri nedelje
  • Dugotrajni kašalj koji jači i gori
  • Infekcije grudnog koša koje se stalno vraćaju
  • Iskašljavanje krvi
  • Bol pri disanju ili kašljanju
  • Stalni nedostatak daha
  • Stalni umor ili nedostatak energije
  • Gubitak apetita ili neobjašnjivi gubitak težine

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

02:12

RAK VREBA I U RERNI?! Stanković upozorila na rizik od pojave kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track