EVO ŠTA SU IZVADILI IZ BUBREGA DEVOJKE KOJA NE VOLI DA PIJE VODU: Čak su i lekari bili ŠOKIRANI kad su videli šta je imala u sebi
Foto: Shutterstock

NJEN SLUČAJ SVIMA TREBA DA BUDE LEKCIJA

EVO ŠTA SU IZVADILI IZ BUBREGA DEVOJKE KOJA NE VOLI DA PIJE VODU: Čak su i lekari bili ŠOKIRANI kad su videli šta je imala u sebi

Život -

Lekari u Tajvanu morali su da uklone više od 300 bubrežnog kamenja iz 20-godišnjakinje koja je patila od hronične dehidracije zbog konzumacije zaslađenih pića.

Sjao Ju primljena je u bolnicu u Tajvanu u decembru 2023. zbog groznice i jakog bola u donjem delu leđa. Ultrazvuk je otkrio stotine bubrežnog kamenja u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od 5 mm do 2 cm.

Ju je priznala da je godinama izbegavala vodu i da je umesto nje pila čajeve s mehurićima, voćne sokove i alkohol, što je rezultiralo hroničnom dehidracijom i nakupljanjem minerala u njenim bubrezima.

Lekari su je operisali dva sata i navodno izvadili oko trista kamenova. Žena se nakon toga oporavila i otpuštena je iz bolnice.

"Unos vode ključan je za razređivanje minerala u urinu. Ako telu nedostaje vode, minerali u mokraći mogu lako da se koncentrišu, povećavajući rizik od stvaranja kamenca", objasnio je dr Lim Čje-jang, hirurg koji je izvodio zahvat, za Metro.

Prema dr Limu, 9,6 odsto tajvanske populacije imaće kamenje u bubregu u nekoj fazi života, pri čemu muškarci imaju tri puta veću verovatnoću razvoja kamenja u bubregu nego žene. Obično se razvijaju kod osoba u dobu od 50 do 60 godina.

(Kurir.rs/ Index.hr/ L. S)

Bonus video:

02:07

Pedijatar upozorio na opasnu infekciju posle korone kod dece

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track