Ginekolog nije bauk!

Prvi ginekološki pregled jedan je od najbitnijih u životu svake žene

Ginekolog nije bauk!

Život -
Tokom tog pregleda prvo sledi razgovor, pa ultrazvuk, kasnije kolposkopija, a tek na nekom narednom pregled grlića materice

Zamislite situaciju: zaljubljeni ste u svog dečka i planirate da mu poklonite svoju nevinost. Iako vam uopšte ne pada na pamet poseta ginekologu pre tog važnog čina u životu svake žene, trebalo bi da odete. Morate biti odgovorne za svoje ginekološko zdravlje i buduće materinstvo. I to zbog vrlo surove realnosti. Seks, osim zadovoljstva, donosi i veoma ozbiljne probleme, rizike i bolesti. A i neželjenu trudnoću.Procenjuje se da se u Srbiji godišnje izvrši oko 200.000 abortusa. A 16.000 devojčica prosečnog uzrasta od 15 godina zatrudni. Od tog broja čak 90 odsto njih abortira!Dr Mima Fazlagić, ginekolog-akušer, upozorava da je upravo zbog toga vrlo važno doći na ginekološki pregled pre prvog polnog odnosa.- Na tom prvom ginekološkom pregledu s pacijentkinjama obavljamo savetovanja, pričamo o kontracepciji i polnoprenosivim bolestima. Na taj način se mlada devojka oseća sigurno i opušteno prilikom seksualnog odnosa koji treba da usledi. Ako ne dođe pre nego što postane polno aktivna, uglavnom se javi kasnije kad primeti promenu u sekretu ili oseti prve tegobe - kaže za Dr Kurir dr Fazlagić i dodaje da se pri prvoj poseti ginekologu utvrđuje da li su polni organi anatomski i fiziološki u granicama normale.- Takođe, pacijentkinja se upoznaje s tehnikom ginekološkog pregleda, uči šta on sve podrazumeva i stiče naviku da se redovno pregleda. Pošto sve što je nepoznato izaziva osećaj straha, bitno je da se prilikom prvog pregleda uspostavi dobra komunikacija između devojke i ginekologa. Neophodan je duži razgovor tokom kog pacijentkinjama sve potanko objašnjavamo. Na prvom pregledu nikad ne radim takozvani kolposkopski pregled, već ultrazvuk. Za sledeći predložim kolposkopiju, a pregled grlića materice tek za kraj. Tako izbegnem da dođe do traumatskog iskustva i odbojnosti prema ginekološkim pregledima, jer to kasnije može negativno uticati na stav devojaka o trudnoći, porođaju i svega ostalog u vezi sa ginekologijom - navodi ova doktorka.Kako dr Fazlagić kaže, u slučaju da je pacijentkinja nevina, a da ima neku vrstu tegoba, apsolutno izbegava da radi rektalne preglede koji su doskora bili uobičajeni.- Prvi pregled je mnogo važniji nego što mislimo jer od njega zavisi odnos pacijentkinje prema budućim ginekološkim pregledima i prema sopstvenom zdravlju - objašnjava ona.

Zdravlje pre svega!

S obzirom na to da smo vodeća zemlja u svetu kad je reč o broju abortusa, raka grlića materice i polnoprenosivih bolesti, pre svega kondiloma, navika odlaska kod ginekologa trebalo bi da predstavlja prioritet.Dr Mima Fazlagić savetuje da, kad je sve u redu, dovoljno je da jednom godišnje dođete na pregled koji podrazumeva kolposkopiju, papanikolau test i ultrazvuk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track