Ne čekajte, već pravac kod doktora

Svaki deseti muškarac ima problem s potencijom, pokazale najnovije studije

Ne čekajte, već pravac kod doktora

Život -
Problem sa erekcijom može da bude simptom teških bolesti kao što su rak, dijabetes i visok pritisak

Najnovije studije pokazuju da svaki deseti muškarac ima problem s potencijom. Mnogi od njih ne pomišljaju da se jave lekaru zbog stida ili straha da nemaju neku tešku bolest.Potvrđujući to, doc. dr Aleksandar Milošević kaže za Dr Kurir da erekcija predstavlja neurovaskularni fenomen koji je pod psihičkom i hormonskom kontrolom.- Najčešća prepreka na putu otkrivanja seksualne disfunkcije je stid i poricanje. Muškarci nerado pričaju o svojim seksualnim problemima čak i s doktorom. Istraživanja su pokazala da oni mlađi od 40 godina češće osećaju stid i nemaju hrabrosti da potraže stručnu pomoć, jer se od njih u društvu očekuje da budu potentni. Neki muškarci unapred gube nadu, pogotovu ako su i pored primene lekova za potenciju doživeli neuspeh. Mnogi pacijenti navode da su strahovali da je njihova polna nemoć povezana s postojanjem nekog ozbiljnog oboljenja kao što je rak, hipertenzija ili dijabetes - objašnjava taj stručnjak.Prema njegovim rečima, najveći korak ka poboljšanju seksualnog života jeste promena loših životnih navika i lečenje oboljenja koja su dovela do poremećaja.- Mnogi muškarci mogu da reše probleme ukoliko počnu da vode zdraviji život, smanje stres na poslu, redovno i pravilno se hrane i imaju dovoljno sna. S druge strane, krvni sudovi penisa su malog promera i zato se na njima degenerativne promene nastale usled arterioskleroze brzo ispolje. Mentalno zdravlje je preduslov seksualnog zdravlja. Mozak je najbitniji polni organ!

Svojom aktivnošću, posredstvom nervnih vlakana i neurotransmitera, podstiče ili inhibira seksualnu aktivnost, koja započinje željom, nastavlja se erekcijom, orgazmom i završava ejakulacijom - kaže dr Milošević.Kako dodaje, razvojem seksualne medicine, pogotovu od 1982. godine, seksualna funkcija je izučena i pronađeni su mnogi modeli lečenja čija je uspešnost iznad 90 odsto.

Lečenje!Dr Aleksandar Milošević kaže da, za razliku od lekova koji deluju na penis, postoji i druga grupa medikamenata za lečenje impotencije, koji deluju na mozak. - Oni podstiču centar u mozgu koji je odgovoran za nastajanje seksualne želje. Efikasnost im je od 27 do 55 odsto a do erekcije dolazi nakon 20 minuta. Daju se pod jezik u dozama od 2 i 3 mg - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja