Nova nada za obolele od raka i side

Genomsko inženjerstvo

Nova nada za obolele od raka i side

Život -
Razvijena metoda se sastoji u izolovanju ćelija imunološkog sistema zdravih pacijenata, a zatim njihovom genetskom programiranju da bi napale kancerogene ćelije obolelih pacijenta

PARIZ - Francuska biotehnološka kompanija "Selekti" (Cellectis), specijalizovana za genomsko inženjerstvo, objavila je da je uspela da programira ćelije imunološkog sistema za borbu protiv kancerogenih tumora i navela da planira prvo ispitivanje na ljudima krajem 2014. godine, objavio je AFP.

Radi se o tehnologiji predstavljenoj na kongresu Evropskog udruženja za gene i ćelijsku terapiju (ESGCT) održanom u Versaju.

Razvijena metoda se sastoji u izolovanju ćelija imunološkog sistema zdravih pacijenata, a zatim njihovom genetskom programiranju da bi napale kancerogene ćelije obolelih pacijenta, objasnili su u "Selektiju", istakavši da taj metod otvara perspektive koje posebno obećavaju u lečenju nekih vrsta raka, kao što su rak prostate, leukemija i neki oblici raka pluća.

Britanski naučnici, istovremeno, preporučuju korišćenje zlatnih nanočestica kako bi se transformisali detektori koji mogu da reaguju na prisustvo određenih znaka bolesti (rak ili HIV) u krvi pacijenta.

Na taj način bi se uz pomoć zlata mogao otkrivati rak ili HIV golim okom.Naučnici su, kako je objavljeno u časopisu "Nejčer nanotehnolodži" (Nature Nanotećnology), razvili test na bazi zlatnih nanočestica koji bi mogao da im omogući otkrivanje golim okom prve faze nekog oboljenja ili zaraze.

Taj detektor, u obliku veoma malih zlatnih čestica koje se nalaze na plastičnoj podlozi, omogućava analizu seruma u krvi određenog pacijenta i utvrđivanje da li je oboleo ili nije od raka ili virusa HIV.Utvrđivanje se vrši na osnovu promene boje zlatnih nanočestica (u plavu) usled reakcije na serum, do koje dolazi ako on sadrži karakteristične biološke markere za određenu bolest.

Pomaci se čine i u oblasti lečenja Parkinsonove bolesti, neurodegenerativnog oboljenja. Radi se o genskoj terapiji primenjenoj na 12 pacijenata u Francuskoj i tri u Velikoj Britaniji čiji preliminarni rezultati (svi podaci će biti kompletno objavljeni za otprilike tri meseca) otvaraju nove perspektive za budućnost.Iako je potvrđeno da ta terapija nije dugoročno štetna, kao i povoljni rezultati njenog dejstva, ona će ipak biti dostupna za rutinsku upotrebu za osam do 10 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track