"Kišobran" brani srce

U Kliničkom centru Srbije pacijente posle infarkta doktori podvrgavaju novoj metodi ugradnje implan

"Kišobran" brani srce

Život -
Ugradnjom implantata moguće je blokirati oštećeni deo srčanog mišića i produžiti život

Srčani udar ne bira! Može da strefi svakog od nas u bilo kom trenutku. Nastaje naglo, nema simptoma upozorenja. Izaziva velika oštećenja na srcu. Na sreću, živimo u eri medicinskih otkrića, a jedno od njih je i implantat "padobran" ili "kišobran" za srce". Njegovom ugradnjom moguće je blokirati oštećeni deo srca i produžiti život obolelom. Tokom prethodne dve godine u Kliničkom centru Srbije (KCS) ugrađeno je 12 takvih implantata.Dr Vladan Vukčević, kardiolog u KCS, kaže za Dr Kurir da se "padobran" ugrađuje kako bi sprečio nepotrebnu potrošnju energije zdravog dela srca.- Ukoliko se desi veliko oštećenje srčanog mišića, taj deo odumire a ostaje velika površina mrtvog tkiva. Srce, bez obzira na to, nastavlja da zdravim delom upumpava krv i u tu zonu. Na taj način se nepotrebno troši energija, a to vremenom slabi srce. U takvim slučajevima neophodno je napraviti dobar, čvrst i tvrd ožiljak, koji će sprečiti upumpavanje krvi u mrtvi deo tkiva. To postižemo ugradnjom "padobrana" - objašnjava dr Vukčević.On navodi da se intervencija radi u lokalnoj anesteziji u sali za kateterizaciju i da je slična ugradnji stenta.- Implantat se uz pomoć katetera kroz venu na preponi dovodi do srca i tamo ugrađuje. Međutim, "padobran" je u prečniku duplo veći od stenta pa zahteva rez od tri do četiri centimetra. U trenutku dok prolazi kroz venu implantat je zatvoren. Kad se postavi na pravo mesto, on se sam, baš kao kišobran, otvara i pričvršćuje za tkivo. Intervencija traje oko sat i po vremena, a posle vađenja katetera rez se ušiva - objašnjava kardiolog i dodaje da pacijent u bolnici ostaje tri dana.Sagovornik Dr Kurira ističe da se, s obzirom na to da je reč o novoj metodi, još nisu pokazale sve dobre i loše strane ugradnje, kao i da svetski tim stručnjaka u SAD odlučuje kom pacijentu može da se ugradi "kišobran".- Uradimo preliminarne preglede, a tim stručnjaka donosi odluku i nalaže izradu implantata. Jer "kišobran" se specijalno pravi za svakog pacijenta ponaosob. Na ovu intervenciju u Srbiji čeka 60 ljudi. U užoj konkurenciji je 21 bolesnik, a 12 njih čeka zakazivanje termina operacije - kaže dr Vukčević.

Beograđanin tvorac "padobrana"!

Tvorac "padobrana" za srce je Beograđanin, inženjer dr Srđan Nikolić, kome je krajem aprila ove godine u njujorškoj Akademiji nauka dodeljena nagrada Edison za razvoj i lansiranje inovativnih proizvoda od velikog socijalno-ekonomskog značaja. Prvi implantat je ugrađen 2005. godine, a od 19 pacijenata, koliko ih je učestvovalo u prvoj kliničkoj studiji, devet ih je bilo na Institutu "Dedinje", a ostali su se nalazili u Nemačkoj.

Šta je "padobran"

Ram "padobrana" je od najtanola - legure nikla i titanijuma, koji se lako prilagođava željenom obliku. Može da se skupi kao kišobran i da se na temperaturi tela raširi. Na krajevima ima male udice kojima se prikači za zid srčanog mišića. Sa donje strane je "nožica" koja ima funkciju amortizera kad nalegne na deo srca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track