Svi smo to prošli!

Roditeljima Nova godina ne mora da prođe u strahu jer je njihov tinejdžer prvi put otišao sam na žur

Svi smo to prošli!

Život -
Ukoliko se dete previše napije, neophodno je odvesti ga kod lekara, koji će mu pružiti pomoć

Roditelj ste tinejdžera koji se sprema da prvi put ode sam na novogodišnju žurku. Znate da će tamo da bude njegova ekipa, devojka... Sećate se šta ste sve vi radili na takvim žurkama. Svesni ste da će tamo, osim dobrog zezanja, lepih želja, mora poljubaca i muzike, biti i reka alkohola i ko zna čega još! Da bi vam savest bila mirna, pročitajte šta o tome kaže naš najbolji stručnjak dr Ivan Dimitrijević, profesor Medicinskog fakulteta i načelnik Odeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju KCS.- Teza umerenog pijenja postoji, ali su preporuke Svetske zdravstvene organizacije i nekih drugih dosta različite. Jedni savetuju 22 standardna pića nedeljno, što je tri čašice dnevno, a drugi sedam standardnih pića nedeljno. Po meni su to ekstremi i ne slažem se s tim preporukama. Naprotiv, moj savet je da je količina popijenog alkohola koja menja naše prethodno ponašanje i raspoloženje ona koja nas upozorava da treba da se zaustavimo - kaže dr Dimitrijević i dodaje da su prvi vidljivi znaci pijanstva nekontrolisani smeh, zajapureno lice, euforija, olovni kapci i noge, pričljivost ili iznenadna ćutljivost.Kad vaš tinejdžer - a to su uglavnom deca od 17 godina - primeti te znake, trebalo bi da prekine dalju konzumaciju alkoholnih pića.- Razume se da sve socijalne aktivnosti, a naročito doček Nove godine, predstavljaju faktor rizika za povećanu ili nekontrolisanu upotrebu alkohola, pogotovo kad je uticaj grupe vršnjaka snažan, tako da može i onu najumereniju decu da izbaci iz ravnoteže. Kad tome dodate našu kulturološku težnju alkoholu, znate da su male šanse da vaše dete neće piti. Pred odlazak na žurku kažite mu da veče počne pijući neko bezalkoholno piće, pa da posle lagano pređe na čašu nečeg žešćeg, ali da pre toga obavezno jede - savetuje ovaj stručnjak i dodaje da objasnite detetu da izbegava da se takmiči sa ostalima u ispijanju alkohola.- Osim poznatih simptoma pijanstva, nekontrolisano pijanstvo može prouzrokovati urgentna stanja, kao što je trovanje alkoholom. Ako se to desi, neophodno je preduzeti prvi oslobađajući korak, a to je povraćanje. Tu su ispiranje želuca, davanje infuzionih rastvora i vitamina B, B6 i C - priča dr Dimitrijević i naglašava da su to medicinske mere koje pruža osoblje Urgentnog centra, VMA i psihijatrijskih ustanova.

A šta sutra da se radiDr Ivan Dimitrijević navodi da je, ukoliko se dete baš napilo, neophodno i da se sutradan nastavi sa detoksikacijom i rehidratacijom ili nadoknađivanjem tečnosti.- Trebalo bi da popije i vitamine. A na vama je da se nadate da svoje prvo pijanstvo neće zaboraviti, barem ne do sledeće Nove godine - ističe on.

Alkohol nije bezazlen, a evo šta sve može da se desi:- povraćanje sa smrtnim ishodom- prekid disanja- gušenje- epileptični napad- svađe i tuče

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track