Draga, izvini!

Istraživanje o impotenciji - istine i mitovi

Draga, izvini!

Život -
Erektilna disfunkcija, kako se stručno naziva impotencija, sve je češći uzrok nezadovoljstva u savremenim vezama

Ne znam šta mi je, ovo mi se nikad pre nije desilo! Poznate su vam ove reči? Ako jesu, verovatno ste imali iskustva s najvećim neprijateljem seksualnog života u 21. veku - impotencijom ili erektilnom disfunkcijom. Ovo je stanje kad zbog fizičkih ili psihičkih razloga muškarac ne može da postigne erekciju. Oko 90 odsto svih problema sa impotencijom ima fizički uzrok, dok je tek svaka deseta uzrokovana psihičkim problemima, pokazala su nova istraživanja. Ranije su lekari smatrali da je obrnuto. Na sreću, ovo znači da je većina uzroka impotencije izlečiva. Od nje danas pati sve više muškaraca, a najugroženiji su oni stariji. Da ne bude zabune, pod impotencijom podrazumevamo stanje u kojem erekcija nije moguća u tri od četiri slučaja, i tada se treba obratiti lekaru.

Fizički uzroci impotencije su razni.

Slab dotok krvi u penis

Ateroskleroza je čest uzrok zbog suženja krvnih sudova. Impotencija zato može biti simptom ozbiljnog oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Isticanje krvi iz penisa

Krv lako dolazi do uda, ali na može tamo da se zadrži zbog oticanja preko vena. Moguća je operacija.

Lekovi

Mnogi medikamenti mogu izazvati impotenciju: diuretici, lekovi za pritisak, lekovi za kontrolu holesterola, antipsihotici, antidepresivi, hemioterapija i lekovi protiv epilepsije.

Dijabetes

Muškarci koji imaju šećernu bolest imaju tri puta veće šanse da pate od impotencije. Dijabetes oštećuje krvne sudove.

Oboljenja nervnog sistema

Multipla skleroza i druga degenerativna oboljenja nervnog sistema oštećuju nerve koji omogućuju erekciju.

Hormonski poremećaj

Nizak nivo testosterona povezan je s nemogućnošću da se postigne erekcija potrebna za kvalitetan seksualni život.

Cigarete

Pušenje doprinosi razvijanju oboljenja kardiovaskularnog sistema, pa može onemogućiti dovoljan dotok krvi do penisa. Prestanak pušenja može pomoći.

Alkohol

Zloupotreba alkohola može dovesti do trajnog oštećenja nerava - periferalne neuropatije, što za posledicu ima impotenciju.

Droga

Upotreba opijata kao što su marihuana, kokain, heroin, barbiturati i amfetamini može ograničiti sposobnost organizma da reaguje na seksualne impulse.

Psihički uzroci impotencije

- Stres i napetost. Kad je muškarac opterećen nekim problemom, nema ni kvalitetnog seksa i erekcije. Treba otkloniti uzrok stresa.

- Strah od neuspeha. Nesigurnost u sopstvenu seksualnu moć doprinosi seksualnom fijasku. Ako muškarac previše traži od sebe, često ne dobije zadovoljavajuću erekciju.

- Problemi u vezi. Impotencija je često manifestacija neslaganja u vezi. Seksualna dosada, tenzija ili ljutnja među partnerima može da se odrazi izrazito loše na mogućnost muškarca da dobije i održi kvalitetnu erekciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track