Devojčica (2) izlečena od HIV-a!
Foto: KURIR

Spas

Devojčica (2) izlečena od HIV-a!

Život -
Devojčica koja je rođena sa virusom skoro godinu dana bez lekova i bez znakova infekcija

MISISIPI - Devojčica od dve i po godine iz Misisipija koja je rođena sa HIV-om izlečena je posle vrlo ranog lečenja sa standardnim lekovima, prenosi Bi-Bi-Si.

Devojčica je skoro godinu dana bez lekova i bez znakova infekcija, a ukoliko tako ostane, to će biti drugi slučaj izlečenja od HIV-a u istoriji. Tim lekara je devojčici rođenoj u jednoj ruralnoj bolnici dala koktel od tri uobičajena, široko dostupna leka za borbu protiv HIV-a samo 30 sati nakon rođenja. Terapija je nastavljena, a po svemu sudeći, HIV je "izbačen" iz njene krvi pre nego što je uspeo da formira "rezervoare" u njenom telu.

Lekari rade brojne testove kako bi utvrdili da li će isti učinak biti i na ostaloj zaraženoj deci.

"Ovo je dokaz da HIV može biti izlečiv kog odojčadi" izjavila je doktorka Debora Persaud, virusolog sa univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru.

Timoti Rej Braun, 2007. godine postao je prva osoba za koju se veruje da je u potpunosti izlečena od virusa HIV-a. Njegova infekcija je iskorenjena pomoću lekova za leukemiju kojima mu je uništen imuni sistem, a potom transplantirane ćelije donora s retkom genetskom mutacijom otpornom na virus HIV-a.

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track