Sveže mleko, zdravo mleko

Namirnica bogata proteinima, mineralima i vitaminima omogućiće nam nesmetano funkcionisanje tela

Sveže mleko, zdravo mleko

Život -
Proteini iz ovog napitka omogućavaju da se organizam brže oporavi od povreda i da proizvodi antitela, da se izgrade mišići i održi dobra prokrvljenost

Sveže mleko je sinonim za fantastičan i pun ukus, ali to nije sve što ova sjajna namirnica može da nam pruži. U samo jednoj šolji tog napitka krije se obilje korisnih proteina, minerala i vitamina.Proteini koje unosimo u organizam ishranom snabdevaju nas amino-kiselinama, biološkim molekulima koji se spajaju u različitim konfiguracijama da bi formirali nove proteine u obliku kakav je našem telu potreban. Iako ljudski organizam može da proizvede 12-20 amino-kiselina koje ulaze u sastav proteina koje unosimo putem različitih namirnica, ipak mu nedostaje sposobnost da proizvede preostalih osam. Zbog toga, ovih osam takozvanih esencijalnih kiselina ljudi moraju da unesu iz sekundarnih izvora, odnosno ishranom.Proteini u mleku smatraju se kompletnim, odnosno visokokvalitetnim. Razlog za to je što oni sadrže sve esencijalne amino-kiseline, a konzumacijom samo jedne šolje svežeg mleka dobija se čak osam grama kompletnih proteina. Ti elementi veoma su značajni jer ih naš organizam koristi da bi se oporavio od povreda, proizveo antitela, izgradio mišiće i održavao dobru prokrvljenost.Takođe, sveže mleko izuzetno je bogato kalcijumom i fosforom, tako da iz samo jedne popijene šolje naš organizam dobija čak 30 odsto preporučene dnevne doze tih minerala. Kalcijum i fosfor zajedno rade na tome da izgrade koštano tkivo u našem telu i tako čitavom skeletu obezbede čvrstinu.

Izvor najvažnijih vitaminaMleko je bogato vitaminima A i D, a sadrži i nekoliko vitamina B, uključujući i 50 odsto vitamina B12, 38 odsto takozvanog riboflavina i 17 odsto pantotenske kiseline, elemente koji su nam potrebni svakog dana. Vitamin A značajan je za zdravu kožu kao i za očno tkivo, vitamin D pomaže pri iskorišćavanju kalcijuma koji unesemo ishranom, a vitamin B pomaže pri preradi proteina, ugljenih hidrata i masti. Zbog svega ovoga, već narednog jutra zdravo započnite dan i uz doručak ne oklevajte da obradujete svoje telo bar jednom šoljom zdravog, svežeg mleka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track